Kristdemokrater vill förbjuda AfD

publicerad Igår 13:51
- av Isac Boman
Jürgen Treutler, ledamot i Alternativ för Tyskland.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter att Alternativ för Tyskland (AfD) blockerat omröstningar i Thüringens delstatsparlament har Kristdemokraterna (CDU) nu inlett en kampanj för att förbjuda AfD. Även socialdemokraterna är inne på samma linje – paradoxalt nog med anklagelser om att partiet “bekämpar parlamentarism”.

AfD vann en betydande del av rösterna i delstatsvalen i september, en valframgång som beskrevs som “historisk”. Förra veckan fick AfD-politikern Jürgen Treutler, 73, i egenskap av att vara parlamentets äldsta ledamot leda den nya mandatperiodens första session. Treutler blockerade i samband med detta motioner och omröstningar på ett sätt som förhindrade CDU och andra partier från att nominera en kandidat till talmansposten.

CDU protesterade mot detta agerande och tog ärendet till Thüringens författningsdomstol, där de fick rätt. Resultatet blev att CDU-politikern Thadäus König utsågs till ny talman i delstatsparlamentet.

Georg Maier, ledare för Thüringens socialdemokrater och som fortfarande är tillförordnad inrikesminister, uttalade sig på torsdagen till förmån för ett rättsligt förfarande i den federala författningsdomstolen för att förbjuda AfD.

Dagens händelser i Thüringens delstatsparlament har visat att #AfD på ett aggressivt sätt bekämpar parlamentarism. Jag tror att förutsättningarna för ett förbudsförfarande nu är på plats“, skrev han på X i samband med händelsen.

Nu har CDU:s förbundsdagsledamot Marco Wanderwitz startat ett kampanj över partigränserna för ett gemensamt förslag om att förbundsdagen ska rösta om ett förbud av oppositionspartiet. Minst fem procent av ledamöterna måste stödja förslaget, det vill säga 37 av 733, för att förslaget ska skickas in.

I den tyska grundlagen står bland annat att partier som försöker “undergräva eller avskaffa den fria demokratiska grundordningen” är grundlagsstridande. Det är dock upp till den federala författningsdomstolen att avgöra om ett politiskt parti kan förbjudas eller inte.

Den så kallade Byrån för skydd av konstitutionen i Thüringen har tidigare klassat AfD som “högerextremt”, men det räcker troligen inte för att helt förbjuda ett parti, menar Azim Semizoglu, som är expert på konstitutionell rätt vid Leipzigs universitet.

Man kan inte dra slutsatsen att om ett parti klassificeras som definitivt högerextremt så är det också grundlagsstridigt i den mening som avses i grundlagen, säger han till tyska tidningen DW.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!