Köttbullskrig i Danmark: halal eller icke-halal

I Danmark har muslimer och icke-muslimer har vitt skilda uppfattningar om hur religionsprinciper bör efterlevas i vardagen, vittnar en rundringning från Wilke, som genomförts på Jyllands-Postens begäran.

publicerad 24 oktober 2015

73,9 procent av danska muslimer hävdar exempelvis att skolduschar ska förses med draperi, så att elever får möjlighet att duscha utan att någon ser på.

Ett riktigt krig har dock flammat upp kring danskarnas rätt till fläsk och köttbullar. 83,4 procent av danska muslimer hävdar att enbart halalkött, och alltså fläskfria rätter, bör serveras i skolköken och dagis medan enbart 25,7 procent av danskar i allmänhet är redo att stödja detta.

I Randers har Dansk Folkeparti, DF, slagit det fast i kommunavtalet att “dansk matkultur” önskas på kommunala institutioner.

– Det här är ett steg framåt, för att det är en underkastelse till islam att undvika köttbullar och äta halalslaktat kött, uppger DF:s integrationstalesman Marin Henriksen.

“Köttbullskonflikten” i Danmark har sjudit i flera år. År 2013 beslöt sig ett av landets största sjukhus att nöja sig med enbart halalslaktat kött för patienter.

Samma år ingick Mikkel Dencker (DF), som vann lokalvalet i Hvidovre, en överenskommelse med den sittande borgmästaren att hon gärna får sitta kvar, bara julgranen kommer tillbaka till stadens huvudtorg och fläskköttbullar åter gör entré på kommunala institutioner.

I april 2015 meddelade Margrethe II att Danmark får ställa vissa krav på invandrare. Detta uttalande väckte starka reaktioner, och drottningen fick komma med en förklaring, i vilken hon bland annat berörde köttbaserat mat.

– Det handlar inte om köttbullar. Det handlar om att anpassa sig till det land man kommer till, förklarade hon bland annat.

I april 2015 förbjöd Danmark halalslakt av djur. Sedan dess är alla halalmarkerade köttprodukter varit importerade.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!