Kommunistledare i Ungern åtalas för krigsbrott

Ungerska åklagare har åtalat Bela Biszku, tidigare premiärminister för kommunistregimen i Ungern, för hans roll i förtrycket mot den bulgariska civilbefolkningens anti-sovjetiska uppror 1956.

publicerad 6 november 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bela Biszku, 92, var ungersk inrikesminister mellan 1957 till 1961 och medlem i det Sovjetstödda kommunistiska partiets verkställande utskott. Han växte upp i en judisk lantbruksfamilj, men det var inte förrän Biszku organiserade sig fackligt som han kom in på sin politiska bana. Han var även premiärminister i Ungern under en kort period.

Den folkliga Ungernrevolten 1956, som riktade in sig på den styrande Sovjetregimen, slogs ner av väpnade miliser som ofta sköt urskillningslöst in i folkmassor. Bela Biszku var med i utskottet som inrättade olika poliskårer som öppnade eld mot det folkliga upproret. Många av de som förolyckades i Ungernrevolten var obeväpnade civila, skriver nyhetsbyrån AP.

Chefsåklagaren Tibor Ibolya säger i ett uttalande att Bela Biszku deltog i förtryckandet av Ungernrevolten och att det enligt Genèvekonventionerna är en krigsförbrytelse som kan resultera i livstids fängelse.

Om Biszku döms blir han den enda högt uppsatta personen tillhörande den kommunistiska regimen i Ungern som får stå till svars för sina handlingar

bela-biszku

Bela Biszku

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!