”Klimatkommitté” uppmanar britterna att stänga av värmen

Klimatöverdrifterna

publicerad 29 augusti 2023
- av Isac Boman
CCC-kommittén vill att britterna stänger av värmen på kvällarna.

Det förment oberoende organet Climate Change Committee (CCC) inrättades 2008 för att ge den brittiska regeringen klimatpolitiska råd. Nu uppmanas den brittiska befolkningen att inte värma upp sina hem på kvällarna – för att hjälpa regeringen nå uppsatta ”klimatmål”.

Man uppmanar rent konkret människor att ”förvärma” sina hem på eftermiddagarna när elanvändningen över hela landet är lägre och att de som använder eldrivna värmesystem och pumpar stänger av sina radiatorer på kvällarna. Detta påstås bidra till att att minska landets totala koldioxidutsläpp och vidare att man även vill hjälpa britterna spara pengar.

Kritiker menar dock att det verkliga skälet är att nya energiformer som regeringen satsat på helt enkelt inte längre klarar att möta efterfrågan när användningen är som högst.

– Elnätet knakar redan i fogarna och idiotiska idéer som denna visar bara hur mycket värre det kommer att bli, kommenterar Andrew Montford, chef för Net Zero Watch, en grupp som bevakar den brittiska klimatpolitiken.

– Det är tydligt att förnybara energikällor är en katastrof i vardande. Nu behöver vi politiska ledare som har modet att erkänna det, fortsätter han.

Även flera parlamentsledamöter är kritiska och menar att rådet om att frysa på kalla kvällar tydligt visar hur ”drömmen om riklig och billig förnybar energi är en bluff”.

– Jag gick in i politiken för att förbättra alla aspekter av mina väljares liv, inte för att göra dem kallare och fattigare, säger konservativa partiets Craig Mackinlay.

CCC menar å sin sida att uppmaningen är rimlig och att rådet kommer att leda till att ”hemmen fortfarande kommer att vara varma, men räkningarna kan sänkas”.

Förbud mot olje- och gaspannor kan bli aktuellt

Nyligen uppdagades att den brittiska regeringen planerar att förbjuda oljepannor – vilket makthavarna dock ännu inte gått vidare med på grund av den hårda kritik man mött. Ett sådant förbud bedöms kunna påverka så mycket som 1,7 miljoner landsbygdsfastigheter och lämna stora delar av väljarkåren ”kallare och fattigare”.

CCC har gett uttryck för att man på samma spår vill förbjuda gaspannor i nya bostäder redan från och med nästnästa år – och sluta sälja dessa helt 2023. Organisationens egen chef, Chris Stark, medger samtidigt att han själv använder gasuppvärmning, med hänvisning till att det är ”mycket svårt” att installera värmepumpar i lägenheter som hans egen.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!