Klimatalarmistgrupp klassas som “kriminell organisation” av tysk domstol

Klimatöverdrifterna

publicerad 1 december 2023
- av Jan Sundstedt
Die Letzte Generation DLG
Die Letzte Generation vid en av sina numera olagliga aktioner.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tyska klimatalarmistiska gruppen Die Letzte Generation har av en regional domstol i München bedömts vara en kriminell organisation, enligt ett uttalande av domstolen i förra veckan.

Beslutet att betrakta gruppen DLG som kriminell organisation kom trots flera klagomål och invändningar från gruppens medlemmar angående razzior och beslag. Domstolen avvisade klagomålen och hävdar att gruppen således uppfyller kraven för att klassificeras som en organiserad brottsgrupp, även om brottslig verksamhet inte nödvändigtvis behöver vara gruppens enda syfte.

Gruppens aktiviteter såsom trafikstörningar och egendomsskador, anses enligt domstolen utgöra ett betydande hot mot allmän säkerhet och ordning. Något som har skett vid ett flertal tillfällen i Tyskland och andra länder.

“Moralisk överlägsenhet”

Domstolen betonade att den sociala debatten åsidosätts med illegitima medel när en grupp försöker placera sig själv, med eventuell moralisk överlägsenhet, “över rättsstatsprincipen och demokratiska processer”.

Rätten underströk vidare att brottsliga handlingar “inte är ett medel för fri, demokratisk diskussion enligt rättsstatsprincipen, utan ett uttryck för kriminell energi och som sådant måste bedömas på ett juridiskt nyktert sätt”.

Domen fattades i samband med en förundersökning av åklagarmyndigheten i München mot ett stort antal medlemmar av alarmistgruppen. I förundersökningen anklagas de bland annat för att ha bildat en kriminell organisation, något som domstolen nu alltså fastslagit.

The Last Generation

Bildades 2021 som en del av 'last generation hunger strike' - en protestaktion som krävde en "offentlig dialog om klimatnödläget" med Tysklands dåvarande kandidater till förbundskanslerposten. Sedan dess har gruppen vuxit, främst i Tyskland, Österrike och Italien.

Alarmisterna har återkommande blockerat väsentliga trafikleder och flygplatser, stört verksamheter vid anläggningar kopplade till fossilbränsleindustrin samt genomfört attacker på museer för att uppmärksamma klimatförändringar, för att ta några exempel.

Dessa aktiviteter, inklusive attacker mot konstverk av konstnärer som van Gogh och Monet, har satt gruppen i medias strålkastarljus. I Sverige kan alarmistgruppen Återställ Våtmarker anses vara en systerorganisation till Last Generation.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!