Utrikes

Klart med euroskeptisk regering i Italien

Det står nu klart att Italien kommer att få en koalitionsregering mellan Femstjärnerörelsen och Lega Nord. Femstjärnerörelsens Giuseppe Conte blir landets nya premiärminister.

Italien drogs in ett politiskt kaos efter valet i mars och länge såg det ut som att landet skulle gå till nyval. Nyligen kom dock Femstjärnerörelsen och Lega Nord överens om en koalitionsregering, som senare stoppades av presidenten Sergio Mattarella. Orsaken var att Mattarella motsatte sig den eurokritiske finansministerkandidaten Paolo Savona.
Mattarella tillsatte den förre IMF-toppen Carlo Cottarelli som ny premiärminister med uppdrag att leda landet fram till ett nyval. Men under torsdagen godkände Matarella till slut ett nytt regeringsförslag från Femstjärnerörelsen och Lega Nord.

Den nya regeringen kommer att ledas av premiärministerkandidaten Giuseppe Conte. Lega Nords partiledare, den nationalistiske politikern Matteo Salvini, blir landets nya inrikesminister och vice premiärminister. Salvini har tidigare sagt att han vill deportera 500 000 migranter från Italien.

Femstjärnerörelsens partiledare Luigi Di Maio blir Italiens nya arbetsminister och tillsammans med Salvini vice premiärminister. Den tidigare nobbade finansministerkandidaten Paolo Savona blir EU-minister. Finansminister blir den EU-kritiske Giovanni Tria, som inte lovat att Italien ska lämna Eurozonen. Utrikesminister blir den partilöse Enzo Moavero Milanesi.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!