Utrikes

Bankir föreslås som premiärminister i Italien – orsakar politisk vrede

Italiens president Sergio Mattarella möter hård kritik

Flera toppartier i Italien rasar nu mot landets president Sergio Mattarella efter att han nominerat den förre IMF-toppen Carlo Cottarelli till ny premiärminister fram tills det att ett eventuellt nyval kommer hållas.

Trots att det italienska valet hölls redan den 4 mars har man fortfarande inte kunnat samlas kring att bilda en regering. I förra veckan presenterade däremot populistpartiet Femstjärnerörelsen och nationalistpartiet Lega Nord ett gemensamt förslag om regeringsbildning mellan partierna där Femstjärnerörelsens Giuseppe Conte skulle bli premiärminister. Planen stoppades dock av Italiens president Sergio Mattarella som lade in sitt veto mot den föreslagne finansministern, nationalekonomen Paolo Savona.
Femstjärnerörelsen och Lega Nord anklagar nu gemensamt president Mattarella för att springa EU:s ärenden genom att stoppa deras regering på grund av att deras föreslagna finansminister vill att Italien lämnar euron.

De står med de starka krafterna och bankirerna, vi står med italienarna!”, skrev Lega Nords partiledare Matteo Salvini på Twitter.

President Sergio Mattarella har istället utnämnt Carlo Cottarelli till att bli ny premiärminister och leda landet fram tills ett kommande nyval. Carlo Cottarelli har en bakgrund som bankir och som direktör inom IMF. Både femstjärnerörelsen och Lega Nord, vars koalition åtnjuter en majoritet i båda kamrarna, hävdar att man kommer att rösta emot Cottarellis utnämning till premiärminister, vilket skulle betyda att det politiska kaoset i Italien kommer fortsätta.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!