Bankir föreslås som premiärminister i Italien – orsakar politisk vrede

publicerad 29 maj 2018
Italiens president Sergio Mattarella möter hård kritik

Flera toppartier i Italien rasar nu mot landets president Sergio Mattarella efter att han nominerat den förre IMF-toppen Carlo Cottarelli till ny premiärminister fram tills det att ett eventuellt nyval kommer hållas.

Trots att det italienska valet hölls redan den 4 mars har man fortfarande inte kunnat samlas kring att bilda en regering. I förra veckan presenterade däremot populistpartiet Femstjärnerörelsen och nationalistpartiet Lega Nord ett gemensamt förslag om regeringsbildning mellan partierna där Femstjärnerörelsens Giuseppe Conte skulle bli premiärminister. Planen stoppades dock av Italiens president Sergio Mattarella som lade in sitt veto mot den föreslagne finansministern, nationalekonomen Paolo Savona.

Femstjärnerörelsen och Lega Nord anklagar nu gemensamt president Mattarella för att springa EU:s ärenden genom att stoppa deras regering på grund av att deras föreslagna finansminister vill att Italien lämnar euron.

De står med de starka krafterna och bankirerna, vi står med italienarna!”, skrev Lega Nords partiledare Matteo Salvini på Twitter.

President Sergio Mattarella har istället utnämnt Carlo Cottarelli till att bli ny premiärminister och leda landet fram tills ett kommande nyval. Carlo Cottarelli har en bakgrund som bankir och som direktör inom IMF. Både femstjärnerörelsen och Lega Nord, vars koalition åtnjuter en majoritet i båda kamrarna, hävdar att man kommer att rösta emot Cottarellis utnämning till premiärminister, vilket skulle betyda att det politiska kaoset i Italien kommer fortsätta.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.