MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Kina: Taiwans självständighetsförsök ska krossas

publicerad 5 juli 2021
- av Isac Boman

Det kinesiska kommunistpartiets ledare Xi Jinping deklarerar att man tänker ”krossa” alla taiwanesiska försök till självständighet och kräver att önationen ”återförenas” med Kina.

I ett längre tal i samband med att kommunistpartiet firar 100 år så deklarerade Jinping att Kina har lyckats med att utrota den ”absoluta fattigdomen” i landet – och varnade också utländska nationer att inte ”mobba” eller ”läxa upp” landet, rapporterar RT.

Vad gäller Taiwan så kräver Kinas ledare att önationen helt och hållet ”återförenas med moderlandet” och han deklarerade vidare att man ska ”gå framåt solidariskt och resolut” och ”krossa alla taiwanesiska självständighetskomplotter”.

Jinping sade vidare att utländska intressen inte ska underskatta det kinesiska folkets förmåga att ”skydda nationens suveränitet och territoriella integritet” men hävdade också att man ser fram emot ett ”fredligt återförenande” med Taiwan – ett område som man betraktar som en naturlig historisk del av Kina.

Taiwans politiska ledning är dock inte särskilt intresserade av en återförening och man gick snabbt ut och bad Kina att respektera önationen och sluta upp med de politiska och militära skrämseltaktikerna.

Även om USA formellt inte har erkänt Taiwan som ett eget land så stödjer man ändå öppet önationen och deras självständighet. Under Joe Bidens administration har de diplomatiska kontakterna med Taiwan till och med intensifierats – något som ska ha retat upp det kinesiska kommunistpartiet ordentligt.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur Nato, där USA har stort inflytande, menar att Kina med sin aggressiva politik och militära upprustning hotar den ”regelbaserade internationella ordningen” och att man ser stora problem med Kinas militära utveckling.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend