MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Kina storsatsar militärt i Afrika

publicerad 11 maj 2021
- av Isac Boman
Kinesiska militärfartyg.

En amerikansk general varnar nu för att Kina ”aggressivt” försöker etablera en flottbas i Afrika för att kunna underhålla och reparera ubåtar och hangarfartyg. Den nya basen tros ge Kina enorma fördelar vid en eventuell väpnad konflikt med USA.

– De letar efter an plats där de kan återbeväpna och reparera krigsskepp. Det blir väldigt användbart i en konflikt. De är på god väg att etablera just detta i Djibouti och nu tittar de på Atlantkusten och vill etablera denna typ av bas där, konstaterar general Stephan Townsend som ansvarar för USA:s militärkommando i Afrika.

Han menar vidare att Kina aktivt håller på att utmanövrera USA i ett stort antal länder i Afrika genom hamnprojekt, ekonomiskt bistånd, infrastruktur och handelsavtal och kontrakt som kommer att gynna den kinesiska Regimen på USA:s bekostnad.

Generalen pekar på att den kinesiska militärbasen i Djibouti påbörjades 2016 och invigdes 2017 och då blev den första kinesiska flottbasen som inte ligger i landets omedelbara närområde. Utbyggnaden av basen har sedan fortsatt mycket snabbt – även under coronakrisen.

Enligt Townsend är det ”säkert” att basen inhyser krigsfordon, vapen och ammunition och mycket snart också kommer att få tillgång till militära helikoptrar. Den kinesiska regimen vill också öppna ytterligare en militärbas i Tanzania, i närheten av landets största stad – Dar es Salaam.

Extra problematiskt är det enligt generalen att en kinesisk bas vid Atlantkusten har närmare till amerikanska mål än vad någon militär facilitet i Kina har – något som kan utgöra ett stort hot vid en eventuell konflikt.

Enligt AP är militära ledare och politiker i USA mycket oroade över att Kina på ett aggressivt sätt försöker skaffa sig ekonomiskt inflytande över länder i Afrika, Sydamerika och Mellanöstern och nu aktivt arbetar för att sätta upp militära baser där.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend