Katalaner bildade 40 mil lång kedja för självständighet

Drygt 1,6 miljoner katalaner genomförde under onsdagen en manifestation för Kataloniens självständighet. Den dryga miljonen som manifesterade bildade en 40 mil lång mänsklig kedja.

publicerad 17 september 2013

Kedjan slogs ihop klockan 17.14, en referens till året 1714. Det var då som Spaniens centralmakt belägrade Barcelona och Kataloniens självständighet försvann, skriver Wall Street Journal.

Människokedjan löpte de 40 milen från bergskedjan Pyrenéerna i norr till Valencia i söder. Den passerade bland annat Barcelonas servärdhet Sagrada Familia och fotbollsarenan Camp Nou.

– Om vi inte finner en väg för att styra den här utbredda patriotiska rörelsen tror jag att den spanska stat har ett allvarligt problem med Katalonien, sade regionsledaren Artur Mas enligt AP.

En majoritet, 52 procent, av katalanerna stödjer att Katalonien blir fria från Spanien. Den manifestiation som genomfördes med den mänskliga kedjan skedde för att visa hur viktigt det är att en folkomröstning om Kataloniens självständighet ska komma till stånd.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.