Karzai: Afghanistan behöver inte USA:s trupper

publicerad 16 mars 2014

Afghanistans president Hamid Karzai sade vid sitt sista tal till det afghanska parlamentet att de amerikanska trupperna som befinner sig i landet kan lämna vid nästa årsskifte.

Enligt Karzai kontrollerar redan Afghanistans militär 93 procent av landet och sägs därför inte drabbas av de amerikanska soldaternas eventuella tillbakadragande.

– Jag vill säga till alla de länder som kanske av gammal vana eller för att de vill störa, inte ska störa, sade han enligt nyhetsbyrån AP.

Under talet slog Karzai också definitivt fast vid att han inte kommer att skriva under de bilaterala avtal med USA om att USA:s trupper kan stanna i landet i flera år framöver.

USA har tidigare velat att sina trupper ska stanna i Afghanistan så långt som till 2024, och dessutom åtnjuta diplomatisk immunitet.

Sedan 2001 har Afghanistan till viss del stått under ockupation från främmande nationers styrkor, främst USA och andra Natoländer som Sverige. Läs Nya Dagbladets analys Döm efter resultatet – inte avsikten för mer om ämnet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!