Obama sade det som folket ville höra

USA:s president Barack Obama, talade under onsdagen framför Brandenburg Tor i Berlin om att rusta ned kärnvapenarsenalen. Obama pratade även om fånglägret Guantanamo samt den så kallade NSA-skandalen. Men den skicklige retorikern fortsätter att lova mycket och införliva litet eller rentav motsatsen.

publicerad 20 juni 2013
50 år efter att John F Kennedy framförde sitt klassiska tal framför Brandenburg Tor gjorde Barack Obama det under onsdagen.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var den som tog emot och välkomnade Obama när han besökte den tyska huvudstaden.

Obama lovade att USA nu ska öka ansträngningarna att stänga Guantanamo-lägret. Obamas hade som ett huvudnummer i sin presidentvalskampanj för över sex år sedan att stänga ned Guantanamo – ett löfte han fortfarande inte införlivat.

Han berörde även NSA-skandalen där 29-åriga Edward Snowden läckt ut hemliga dokument som visade att amerikanska myndigheter spionerat på medborgarna. Istället för att be de övervakade medborgarna om ursäkt försvarade Obama istället säkerhetsmyndigheten NSA:s agerande och legitimerade den hårt kritiserade övervakningen.

– Det handlar om att skydda oss mot verkliga hot och att konfrontera riktiga faror, proklamerade han i talet.

Obama berättade även att han vill minska världens kärnvapenbestånd, även den egna nationens, med en tredjedel. Även på detta område har Obama hyllats som en fredsduva med Nobels fredspris. Men i praktiken har inte mycket skett.

– Vi kanske inte längre lever i rädsla för en global utrotning, men så länge kärnvapen existerar är vi inte helt säkra, sade han under talet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!