Känd kriminalreporter skjuten på öppen gata i Amsterdam

publicerad 7 juli 2021
- av Sofie Persson

En välkänd kriminalreporter har blivit skjuten på öppen gata i Amsterdam. Enligt uppgifter kämpar han nu för sitt liv. Tre personer är gripna för dådet.

Den nederländske kriminalreportern Peter R. de Vries, 64, sköts på öppen gata i Amsterdam. Tre personer ska vara gripna. Det rapporterar bland annat tyska DW.

Reporten hade deltagit i en tv-sändning vid RTL studios, som han ofta medverkade i, och det var i det området han blev skjuten. Amsterdams borgmästare Femke Halsema sade vid en pressträff att reportern kämpar för sitt liv. Hon kallar de Vries för “en nationell hjälte för oss alla, en journalist med sällsynt mod”. Hon kallar också brottet för ”brutalt och fegt”.

Polisen uppger att de gripit sammanlagt tre personer. Två av de gripna återfanns i en misstänkt flyktbil och man misstänker att en av dessa personer är den som sköt de Vries. Den tredje personen har just nu en oklar koppling och greps på en annan plats i Amsterdam.

Reportern är känd för sin utredande journalistik kring olika brottsfall och har bevakat brott i Nederländerna i decennier. Under 2019 gick han ut på Twitter och berättade att han blivit informerad av polis att han fanns med på en förrymd brottslings dödslista. Han ska även ha blivit dödshotad tidigare.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte menar att händelsen är obegriplig och att det är en attack mot den fria pressen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!