Källor: CIA tror inte att Putin låg bakom Navalnyjs död

publicerad 29 april 2024
- av Isac Boman
Aleksej Navalnyj avled den 16 februari 2024 - 47 år gammal.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Amerikansk underrättelsetjänst tror inte att Rysslands president Vladimir Putin beordrade den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs död tidigare i februari.

Det är en tjänsteman med insyn som talat med The Wall Street Journal om saken, och enligt denne har bland andra CIA och det amerikanska utrikesdepartementet nått slutsatsen att Putin varken var medveten om tidpunkten för Navalnyjs död eller beordrade denna.

Tidigare har även ukrainsk underrättelsetjänst pekat på att allt tyder på att oppositionspolitikern dog av naturliga orsaker i form av en blodpropp – och inte blev mördad, som många politiker i väst var snabba med att insinuera

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat hur makthavare i USA och EU snabbt pekade ut Putin som ansvarig för Navalnyjs död och där bland annat Sveriges statsminister Ulf Kristersson deklarerade att Rysslands president ”personligen bär ansvaret för att Aleksej Navalnyj inte längre är vid liv”.

Aleksej Navalnyj slogs för frihet och demokrati. För dessa ideal fick han betala det yttersta priset. EU håller den ryska regimen som ensamt ansvarig för hans tragiska död”, lät Europeiska rådets ordförande Charles Michel meddela och Joe Biden hävdade att dödsfallet ”var en konsekvens av något som Putin och hans hejdukar gjorde”.

Ryska myndigheter har hela tiden sagt att Navalnyj, som vid tidpunkten för sin död avtjänade ett 19-årigt fängelsestraff i Sibirien, för bland annat ”extremism”, dog en naturlig död.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!