Källor: Biden alltmer irriterad på Netanyahu

publicerad 6 februari 2024
- av Isac Boman
Joe Biden och Benjamin Netanyahu under en presskonferens i Israel.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt vittnesuppgifter är den amerikanske presidenten rejält trött på Israels ledare och ska bland annat ha kallat denne för en ”jävligt dålig kille”.

Skälet är att Netanyahu uppfattas som trotsig och ignorerar amerikanska uppmaningar och rekommendationer angående i kriget i Gaza – samtidigt som trycket i USA ökar för att få till ett snabbt slut på konflikten.

USA är och tycks förbli Israels allra viktigaste finansiär och allierad – även under det pågående kriget i Gaza. Enligt källor från Vita huset är dock president Joe Biden mycket trött på den israeliske premiärministern och dennes agerande under konflikten. Inofficiellt ska presidenten till och med ha utbrustit att Netanyahu är en ”jävligt dålig kille”, påstår icke namngivna källor till Politico som ska ha talat med presidenten.

Bidens talesman Andrew Bates förnekar dock att presidenten sagt något sådant och hävdar istället att deras relation är ”respektfull offentligt och privat”. Det har också rapporterats om att Joe Biden inte längre svarar på Netanyahus samtal – trots att de tidigare pratade nästan dagligen.

Biden-administrationen har sedan den 7 oktober skänkt och sålt vapen till Israel för ett värde av hundratals miljoner dollar – och man fortsätter att ge diplomatiskt stöd till landet under den pågående invasionen. Samtidigt rapporteras att en stark irritation vuxit fram eftersom Netanyahu anses ignorera amerikanska uppmaningar om att minska intensiteten i krigföringen utan istället agera i strid med USA:s rekommendationer.

Det bedöms inte som osannolikt att USA nu kan komma att använda vapenleveranserna som ett påtryckningsmedel för att få Israel att backa.

“Bibi är giftig”

Enligt Politico är vissa demokrater, exempelvis vice presidenten Kamala Harris också av åsikten att USA:s närmast gränslösa stöd till Israels krig kan kosta dem många väljare inför valet 2024 – framför allt unga amerikaner, som istället riskerar att rösta på ett tredje parti, och göra så att Donald Trump vinner och blir näste president.

En YouGov-undersökning som nyligen genomförts visar att 50 procent av de svarande, som identifierade sig som Biden-väljare, ansåg att Israels invasion var att betrakta som ett ”folkmord” och Harris ska också vara av uppfattningen att USA bör ge mer stöd till civilbefolkningen i Gaza.

Även inom bredare demokratiska kretsar sägs det finnas en uppfattning att kriget i Gaza måste få ett slut mycket snart, och det hela beskrivs som en ”politisk katastrof” av en icke namngiven kongressledamot.

Detta krig måste få ett slut nu och Biden måste stå upp mot Bibi (Netanyahu)… Basen är verkligen förbannad – och det är inte bara vänsteranhängarna. Jag har aldrig sett ett sådant djup av ångest som jag har sett över denna Gaza-fråga. Bibi är giftig bland många demokratiska väljare och Biden måste distansera sig från honom – igår, säger kongressledamoten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!