Kalifornien vill låta barn ta vaccin – utan föräldrars medgivande

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 23 maj 2022
- av Sofie Persson

I ett nytt lagförslag i Kalifornien vill man att barn mellan 12 och 17 år ska kunna vaccinera sig utan föräldrars medgivande.

I nuläget måste barn ha föräldrars samtycke vid alla vaccinationer, förutom när det gäller preparat för sexuellt överförbara sjukdomar som HPV och Hepatit B, i delstaten Kalifornien.

Nu vill man i ett nytt lagförslag att barnen själva ska kunna avgöra i frågan gällande alla typer av vaccin, även covidvaccin, rapporterar ABC 7. Demokraten Scott Wiener, som tidigare drivit en linje att avkriminalisera sex med barn, har upprättat förslaget och menar att det kommer ”stärka tonåringar att skydda sin egen hälsa”.


Annonser:


Föräldrars samtycke gällande sina barns vaccinationer varierar i olika delstater och regioner. I Alabama får exempelvis barn från 14 år ta sådana beslut och i Oregon får 15-åringar besluta själva om vaccination. I Philadelphia och Washington D.C får barn så unga som elva år bestämma själva angående covidvaccin.

Den potentiella kommande lagen får hård kritik från flera håll, där exempelvis skolpsykologen Sabrina Sandoval menar att man inte är redo att fatta dylika beslut vid en sådan ung ålder.

Barn i den åldern har helt enkelt inte fullt utvecklade beslutsfärdigheter som behövs för att väga risker och fördelar och fatta ett verkligt informerat beslut, understryker Sandoval.

Dawn Richardson, direktör för National Vaccine Information Center, varnar för att förslaget kommer att göra att företag riktar sin marknadsföring angående vaccin till barn.

Man kommer att inrikta sig på barn när det gäller marknadsföring av vacciner, menar Rickardson.

Förslaget har gått igenom i Kaliforniens senat och ska nu gå vidare i processen.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.