Demokratisk senator vill avkriminalisera sex med barn

publicerad 3 september 2020
- av Per Nordin
Scott Wiener menar att nuvarande lagstiftning diskriminerar homosexuella.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


San Franciscos senator Scott Wiener kräver i ett lagförslag att en vuxen som har sex med ett barn inte automatiskt registreras som sexförbrytare – så länge gärningsmannen inte är mer än 10 år äldre än offret. I praktiken innebär det att en vuxen kan ha sex med ett barn utan att registreras som sexualbrottsling.

Utspelet motiveras med att det ska motverka diskriminering mot unga människor inom HBTQ-rörelsen och homosexuella i allmänhet. Den massiva kritiken som förslaget har orsakat beskrivs av senatorn på grund av hans judiska och homosexuella bakgrund som “antisemitisk” och “homofobisk”.

Wiener menar att den nuvarande lagstiftningen slår extra hårt mot homosexuella eftersom dessa inte kan ha vaginalt samlag och att lagstiftningen därför måste ändras snarast så att den blir jämställd.

Lagförslaget möjliggör också för en sexualförbrytare som lurar med sig minderåriga i syfte att begå ett federalt sexualbrott att slippa registreras som en sexualförbrytare så länge offret är mindre än tio år yngre än gärningsmannen.

Som lagförslaget för närvarande är skrivet så verkar det enligt California Globe också finnas en intention att dömda sexualförbrytare ska kunna bo mitt ibland allmänheten utan att grannarna har någon rätt att få reda på vad de är dömda för.

På sociala medier har kritiken varit massiv och många användare skriver att de äcklas över senatorns förslag och undrar varför han egentligen brinner för denna typ av frågor.

Jag är en libertarian och jag är otroligt äcklad av lagförslaget. Allting är inte en högerextrem attack. Jag tror att jag redan har belyst det här lagförslaget i tidigare tweets. Jag anser att det är falskt av dig, vad förväntade du dig?kommenterar en användare när senatorn beklagade sig över att han blivit utsatt för hat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!