MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

Kalifornien stoppar Moderna-vaccinsats efter ”fler biverkningar än vanligt”

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 22 januari 2021
- av Sofie Persson
Många har drabbats av biverkningar av Modernas vaccin.

I Kalifornien stoppar hälsomyndigheter en omgång av Moderna-vaccinet efter att vad man betecknar som “ovanligt många” komplikationer rapporterats i samband med vaccinationerna.

Hälsomyndigheterna i Kalifornien har bett vaccinleverantörer att stoppa tilldelningen av en sats från Modernas covid-19 vaccin, efter ett ovanligt högt antal av biverkningar har rapporterats.

Doser från Modernas Sats 041L20A är misstänkt för att skapa ”fler biverkningar än vanligt” och bör stoppas tills en riktigt utredning gjorts, sade Kaliforniens Departementet för Folkhälsa i söndags, rapporterar RT.

Epidemiologen Dr. Erica S. Pan sa i ett uttalande att “mindre än tio individer fick en allvarlig allergisk reaktion” och behövde medicinsk vård inom tjugofyra timmar efter de fått just det vaccinet. Alla incidenter verkar ha inträffat på samma klinik som tilldelade den satsen. Kliniken stängde under flera timmar efter att flera fått många biverkningar, sedan uppges att man bytte man till en annan sats av vaccinet.

Med stor försiktighet och att kännas vid den begränsade tillgången till vaccin, rekommenderar vi att leverantörer använder annat tillgängligt vaccin, säger hälsomyndigheterna.

Mer än 330 000 doser från samma Moderna-vaccinstats har skickats till 287 leverantörer i USA, men det här är första gången som hälsomyndigheterna har fått in rapporter om biverkningar från den här satsen, säger Pan.

Hon menar att det är ovanligt för vaccin att trigga sådana seriösa biverkningar men att ”lite data om biverkningar relaterade till Moderna-vaccin existerar just nu.”

Moderna, samt den amerikanska smittskyddsmyndigheten Centers for Disease Control and Prevention (CDC) och US Food and Drug Administration (FDA) meddelar att man utreder satsen och all relevant medicinsk data.

Vaccin mot covid-19 har tidigare blivit sammanlänkade med andra allvarliga fall av komplikationer. Till exempel fick en läkare i Boston en av de, enligt honom, värsta allergiska reaktioner han någonsin upplevt efter att ha tagit Moderna-vaccin och beskrev denna som livshotande.

En rad liknande och mycket allvarliga fall kopplade till Pfizer/BioNTech-vaccinet har också rapporterats till CDC och FDA i USA – bland annat en läkare som dött av en ovanlig blodsjukdom kort efter att ha tagit den första dosen av vaccinet, något som Nya Dagbladet uppmärksammade förra veckan.

Uppdatering 25 januari: Enligt Reuters har Kalifornien återupptagit användningen av Modernas vaccin efter att CDC “inte ser någon vetenskaplig grund” till att fortsätta avbrottet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend