USA:s justitieminister: Poströstning öppnar upp för valfusk

publicerad 26 juni 2020
- av Isac Boman
Barr ser stora risker med poströster.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA:s justitieminister William Barr menar att poströstning inte borde användas vid presidentvalet i höst. Detta eftersom riskerna för valfusk är mycket stora, valsedlar riskerar att stjälas och främmande makt enklare kan manipulera valet genom att trycka upp falska valsedlar.

Förutom att valutgången kan påverkas på ett otillbörligt sätt menar Barr att systemet med poströstning riskerar att skada förtroendet för valresultatet och att många människor kan komma att vägra acceptera det.

I en intervju med Fox News förklarar Barr att poströstning kommer att öppna dammarna för möjligheter till storskalig manipulation och bedrägerier. Han pekar vidare på att poströsterna levereras till postlådor och därför också kan tas ut från dessa och avlägsnas. Vidare pekar han på att flera delstater kräver att man signerar sina brev, vilket hotar valhemligheten.

Barr kommenterade också de flitigt figurerande anklagelserna om rasism som riktats mot amerikansk polis under den senaste tiden och som lett till våldsamma protester och raskravaller.

– Jag tror att det finns rasism i landet. Jag tror att det finns individer som har fördomar och att dessa ibland resulterar i handlingar, men jag tror inte att det det är systematiskt.

Barr försvarade också polisens rätt att göra sitt jobb enligt gällande regelverk och ha ett juridiskt skydd när de är i tjänst han poängterade också att om polisens auktoritet tas ifrån dem, som många nu vill, så skulle detta leda till att färre vill arbeta inom polisyrket och att många polisavdelningar helt kan komma att gapa tomma.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!