JP Morgan i förlikning om Epstein-affärer – betalar 75 miljoner dollar

Jeffrey Epstein-fallet

publicerad 27 september 2023
- av Markus Andersson
Jeffrey Epstein och JP Morgans kontor i New York.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den amerikanska investmentbanken representerade Jeffrey Epstein i många år och ska ha ignorerat varningar om att denne bedrev traffickingverksamhet på Amerikanska Jungfruöarna samt möjliggjort pedofilens fortsatta aktiviteter.

Nu har jättebanken nått en överenskommelse med öarnas regering där man betalar sammanlagt 75 miljoner dollar för att få rättsprocessen ur världen.

Förlikningen omfattar ”betydande åtaganden” Från JP Morgan Chase för att minska människohandeln på öarna – dessutom ska 55 miljoner dollar betalas, primärt till lokala välgörenhetsorganisationer och ytterligare 20 miljoner i advokatkostnader.

Enligt Jungfruöarnas justitieminister lämnades stämningsansökan in eftersom man menade att banken gynnats ekonomiskt av Epsteins sexhandel och inte heller uppfyllt sin lagstadgade skyldighet att rapportera in suspekt finansiell aktivitet.

Banken skriver i ett uttalande att man inte medger något ansvar eller gjort någonting fel – men att man ”djupt beklagar alla förbindelser” med Epstein.

Hittades död i cell

En federal domare kommer i slutändan att behöva godkänna förlikningen.

Jeffrey Epstein greps 2019 efter anklagelser och vittnesmål om sexhandel med dussintals minderåriga flickor, drygt en månad senare hittades han död i sin fängelsecell – där självmord listades som den officiella dödsorsaken.

Det har framkommit att Epstein systematiskt betalade eller tvingade unga kvinnor och minderåriga flickor att ha sex med honom och särskilt inbjudna gäster. Epsteins nära och personliga relationer till ett flertal amerikanska makthavare, företagsledare och kändisar har lett till spekulationer och teorier om att många av dessa också kan ha varit med och utnyttjat flickorna. Ett antal kändisar har också åkt med Epstein på dennes privatplan eller besökt hans privata lyxbostad där många av övergreppen ägt rumt – men några rättsprocesser har hittills inte inletts.

JP Morgan har också nått en uppgörelse med den tidigare bankchefen James ”Jes Staley” som man lämnat in ett genkäromål mot. Staley var den JP Morgan-representant som hade allra närmst relation med Esptein och har beskrivits som en ”nära vän” till pedofilen. Staley och Epstein ska bland annat ha skickat över 1200 mejl till varandra mellan 2008 och 2012.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!