Jordan Peterson avkrävs “omskolning” i sociala medier – riskerar förlora sin psykologlicens

Nätcensuren

publicerad 6 januari 2023
- av Sofie Persson
Jordan Peterson talar vid Young Women's Leadership Summit i Texas i USA under 2018.

Jordan Peterson har lämnat in en stämningsansökan mot College of Psychologists of Ontario (CPC) efter att de ska ha hotat att dra in hans psykologlicens om han inte “omskolar sig” inom sociala medier. Institutionen menar att han bör ”reflektera om sina allmänna uttalanden” på bland att Twitter. Peterson menar att kraven från universitetet är politiskt lagda.

Den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan Peterson riskerar att förlora sin licens om han inte genomgår en omskolning inom sociala medier. Anledningen ska vara Petersons kommentarer och åsikter på bland annat Twitter. I juni i år blev han exempelvis avstängd från plattformen efter att ha kommenterat skådespelaren Elliot (Ellen) Pages inlägg om att hon opererade bort sina bröst. Han har också gjort sig känd för att ha kommenterat ”inte vacker” på Sports Illustrated plus-storleksmodell som prydde omslaget tidigare i år och menade att ”ingen auktoritär tolerans kommer att ändra på det”.

Peterson har också kritiserat premiärminister Justin Trudeau flitigt angående coronapolitiken som präglat Kanada.

Det är CPC som utfärdat hotet mot Petersons licens och som bland annat kräver att han ska genomgå en obligatoriskt “specificerad fortbildning eller stödprogram” för att “granska, reflektera över och förbättra sin professionalism i offentliga uttalanden” något som han själv dessutom måste betala för. Peterson har även offentliggjort den långa listan på ytterligare krav CPC har på honom på Twitter.

 

Psykologiprofessorn är dock inte beredd att tillmötesgå kraven, utan anser att hans agerande inte varit felaktigt eller oprofessionellt. Han menar att beslutet har en tydlig politisk agenda.

Jag underkastar mig inte omskolning. Jag erkänner inte att mina åsikter – av vilka många för övrigt helt och hållet har motiverats av de fakta som framkommit sedan klagomålen togs ut – varit felaktiga eller oprofessionella”, skriver Peterson i National Post. ”Varje enskild anklagelse är inte bara oberoende av min kliniska praktik, utan uttryckligen politisk. Jag är helt enkelt för klassiskt liberal – eller ännu mer oförlåtligt – konservativ”.

Peterson meddelar att han istället kommer att ta till juridiska åtgärder mot CPC.

Jordan Bernt Peterson är född 12 juni 1962 i Edmonton i Alberta i Kanada. Han är professor emeritus i psykologi. Peterson är även författare och har bland annat skrivit boken 12 livsregler: ett motgift mot kaos som blev bästsäljande i både USA och Kanada.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!