Joe Biden insvuren som president

publicerad 20 januari 2021
- av Markus Andersson
Under onsdagen svors Joe Biden in som president.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter att ha svurit eden står det nu helt klart att Joseph Robinette Biden Junior blir USA:s 46:e president. Biden som anklagats för att ha vunnit genom omfattande valfusk och manipulation menar att det nu är tid att “enas” och bygga ”ett bättre land”.

– Demokrati är en skör sak, hävdar Biden i sitt installationstal och menar vidare att det amerikanska folket vill ha ”ett bättre land”, något det nu enligt Biden är tid att bygga.

– Vi måste vidare, framåt. Det är mycket att reparera, hela och läka, fortsatte han.

Den vänsterliberala sångerskan Lady Gaga fick uppdraget att sjunga nationalsången under ceremonin och endast ett tusental gäster hade bjudits in för att bevittna när Biden svor presidenteden.

Att demokratiska partiet ser Bidens tillträde som en mycket stor seger över konservativa, nationalister och andra Trumpanhängare står också klart.

– Det här är ögonblicket då vi ska vårda det vi har. För två veckor sedan tog sig en mobb in här, och försökte förstöra. Men i dag är en dag då demokratin reser på sig, skakar av sig dammet och fortsätter mot målet: rättvisa åt alla, sade den demokratiske senatorn Amy Klobuchar från Minnesota.

Donald Trump fanns inte med bland gästerna, det gjorde däremot de tidigare presidenterna George W Bush och Bill Clinton. Den 96-årige expresidenten Jimmy Carter hade lämnat återbud på grund av coronapandemin och hans bräckliga hälsa. Även Trumps vice president Mike Pence fanns på plats.

Joe Biden kommer under sina första dagar som president att fokusera på att riva upp Donald Trumps politiska arv, bland annat genom att återansluta USA till Parisavtalet och Världshälsoorganisationen samt stoppa finansieringen av Trumps murbygge längs den mexikanska gränsen.

Joe Biden lovar vidare att han ska vara ”en president för alla amerikaner” och hävdar också att vita nationalister och ”klimatkrisen” utgör ett mycket stort hot mot USA.

– För att säkra USA:s själv och framtid krävs mer än ord, det kräver enighet, påstår han.

På sociala medier är reaktionerna blandade, Bidens anhängare är av naturliga skäl positiva och glada över hans tillträde, medan många republikaner, konservativa och nationalister fortfarande anser att valet var uppgjort och att Biden inte är legitim som president då man menar att det var omfattande valfusk som ledde till hans seger.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!