Utrikes

Jihadister på frammarsch i Moçambique

Arkivbild.

Muslimska extremister i norra Moçambique bränner ned byar och dödar personer som inte kan rabbla upp muslimska böner. Nu slår svenska missionärer larm om att ett islamistiskt kalifat kan komma att skapas i området.

Jihadister har härjat i norra Moçambique i över två år. Enligt Läkare utan gränser ska över 700 dödats och enligt lokala källor ska över 200 000 personer ha flytt området.
Den senaste tiden har jihadisterna trappat upp sin aktivitet och har bland annat ockuperat myndighetsbyggnader och rånat banker. Islamiska statens flagga har även hissats över flera städer och byar. Islamiska staten i centrala Afrika har även officiellt tagit på sig flera av de dåd som begåtts.

Den svenske missionären Leif Litsgård med erfarenhet i landet, säger att jihadisterna sprider skräck genom att bränna ned byar och halshugga människor. Han menar även att folk ansluter sig till jihadisterna eftersom det råder utbredd korruption och fattigdom i området.

 

Källa: Världen Idag

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!