Japans förre premiärminister mördad

publicerad 8 juli 2022
- av Isac Boman
Mordet har fördömts av en lång rad världsledare.

67-årige Shinzo Abe sköts till döds under ett kampanjmöte. Mördaren ska enligt poliskällor ha varit missnöjd med den tidigare premiärministerns politiska gärning.

Det var runt lunchtid under fredagen som Abe utanför en tågstation precis börjat hålla sitt tal inför söndagens val till det japanska överhuset när två skott hördes och 67-åringen föll till marken. Han kördes snabbt till sjukhus men avled senare av sina skador.

– Vi kan inte acceptera att denna våldshandling har ägt rum under ett val, grunden för demokratin, kommenterade den nuvarande premiärministern Fumio Kishida i ett tal och fördömde mordet.

Fördömanden och kondoleanser har också strömmat in från ledare och högt uppsatta politiker runt om i världen, bland annat från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, USA:s utrikesminister Antony Blinken och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Det brutala mordet på Japans förre premiärminister Shinzo Abe, skjuten mitt under ett kampanjmöte måste fördömas med kraft. Alla våra tankar går till det japanska folket”, skriver Moderaternas gruppledare Tobias Billström på Twitter.

Exakt varför Abe mördades är ännu inte helt klarlagt, men enligt japanska poliskällor ska den 41-årige gärningsmannen ha varit missnöjd med Abes politiska gärning och därför velat döda honom. Det rapporteras även att vapnet som användes vid dådet var egentillverkat.


Shinzo Abe var partiledare för Japans liberaldemokratiska parti (LPD) och satt som premiärminister mellan 2006 och 2007. Han återvaldes som både partiledare och premiärminister 2012 och innehade posterna fram tills 2020 då han avgick på grund av hälsoskäl.

Han är den japanske premiärminister som suttit längst på sin post och har frekvent beskrivits som en högerkonservativ nationalist som lagt stort fokus på ekonomiska reformer och på att stärka landets försvarsförmåga.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.