Utrikes

Japan vill släppa ut vatten från kärnkraftverket i Fukushima

Publicerad 16 april 2021

Japan vill nu släppa ut kontaminerat vatten som använts för att kyla ner rektorerna vid kärnkraftverket Fukushima. Japanska representanter motiverar det med att vattnet till och med är drickbart. Vattnet som har använts för att kyla ner reaktorerna på kärnkraftverket Fukushima efter explosionerna från jordbävningen och tsunamin år 2011 vill Japan nu släppa ut i havet efter att man har behandlat och spätt ut det. Från japanskt håll har regeringen fört linjen att vattnet rentav drickbart - ett uttalande som har väckt stark kritik från grannländerna Sydkorea och Kina, och även fiskeindustrin. Det pågår för närvarande en ordstrid mellan Kina och Japan där Lijian Zhao, talesperson från Kinas utrikesdepartement, bland annat säger att "Havet inte är Japans papperskorg" och att "Stilla Havet inte är deras avlopp". Lijian uppmanar samtidigt den japanska representanten att själv dricka vattnet. Den totala mängden radioaktivt vatten uppgår till 1,3 miljoner ton. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!