Jacinda Arderns nya roll – ska ”bekämpa extremism” på nätet

publicerad 13 april 2023
- av Isac Boman

Nya Zeelands kontroversiella premiärminister Jacinda Ardern tvingades avgå i januari. Nu står det klart att hon utses till landets “särskilda sändebud” med fokus på att “bekämpa våldsam extremism på nätet”.

Det är Arderns efterträdare på premiärministerposten Chris Hipkins som utsett henne till Nya Zeelands särskilda sändebud för ”The Christchurch Call” – ett upprop som skrivits under av över 120 nationers regeringar, leverantörer av onlinetjänster samt organisationer i civilsamhället som beskrivs arbeta för att eliminera “terroristiskt” och “extremistiskt innehåll” på nätet.

– Terrorism och våldsamt extremistiskt innehåll på nätet är ett globalt problem, men för många på Nya Zeeland är det också mycket personligt. Terrorattackerna mot masjidain i Christchurch den 15 mars var ett avgörande ögonblick för vårt land. Jacinda Arderns ledarskap och Christchurch Call är en del av vårt svar på dessa attacker, kommenterar Hipkins.

– Christchurch Call är en utrikespolitisk prioritering för regeringen och Jacinda Ardern har en unik position för att fortsätta driva på målet att eliminera våldsamt extremistiskt innehåll på nätet, fortsätter han.

The Christchurch Call lanserades 2019 av just Ardern och Frankrikes president Emmanuel Macron, efter att 51 personer skjutits ihjäl av en 28-åring vid två moskéer i Christchurch. Gärningsmannen, som beskrivits som “vit rasist” och ”nazist”, livesände massakern på Facebook i 17 minuter innan den plockades ner. Den uttalade målsättningen är att få bort allt material som man menar är att klassa som “extremistiskt”. Förutom länder som USA, Storbritannien, Tyskland och Sydkorea har även techjättar som Meta, Amazon, Google, Microsoft och Twitter ställt sig bakom dess principer.

Enligt gruppen själva har man framgångsrikt utvecklat nya ”säkerhetssystem” på nätet och man tittar just nu på hur man kan använda artificiell intelligens och liknande teknologier för sitt ändamål.

Jessica Ardern utbildades 2014 till en ”Young Global Leader” – ett ledarskapsprogram som arrangeras av globalisten Klaus Schwabs tankesmedja World Economic Forum. Hon blev Nya Zeelands premiärminister 2017 och blev som 37-åring då landets yngsta kvinnliga premiärminister någonsin.

Ardern gjorde sig under coronakrisen internationellt känd för den exceptionellt hårdföra och totalitära politik hon bedrev. Hon medgav också själv att man kunde beskriva det samhälle hon eftersträvade som ett apartheid-samhälle baserat på medicinsk status.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!