J.K. Rowling bombhotades av transaktivist

HBTQ-lobbyn

publicerad 15 juli 2022
- av Jan Sundstedt
Den nu misstänkte gärningsmannen Shane Murray.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den transsexuelle Twitter-användaren Shane Murray, som i juni i år publicerade ett bombhot på Twitter riktat mot författaren J.K. Rowling och hennes familj, har visat sig vara en irländsk antirasistisk hbtq-aktivist och är nu föremål för en polisutredning.

Jag har fått så många dödshot att jag skulle kunna tapetsera huset med dem, kommenterar den världsberömda författarinnan.

Harry Potters skapare J.K.Rowling får ofta olika typer av hot riktade mot sig – inte minst dödshot från transaktivister. Lejonparten av hoten får dock inte några som helst konsekvenser från polisen eller från Twitter. Det senaste i raden av hot kom efter att Rowling uttryckt stöd för en manlig könsbearbetad person, som på sociala medier berättat sin historia om hur han pressats till könsbyte.

Det är den på Irland hemmahörande transsexuelle feministaktivisten Shane Murray, som av skotsk polis nu är delgiven misstanke för detta senaste våldshot mot J.K. Rowling. En skärmdump av Murrays Twitterkonto från 2021, visar hur Murray beskriver sig själv som engagerad i flera olika vänsterprojekt – inklusive diverse radikala hbtq- och feministfraktioner.

Den hotfulla tweeten innehåller en bild av Harry Potter-skaparen själv, hennes familjs adress, en bild av en rörbomb och omslaget till en handbok för bombtillverkning. Rowling delade den 14 juni en skärmdump av hotet och uttryckte syrligt att aktivistens Twitter-konto hade fortsatt tillåtits vara aktivt i flera veckor

Kontot är naturligtvis fortfarande aktivt, kommenterade författarinnan, vilket kan tolkas som en rejäl känga åt Twitters dubbla måttstockar när det gäller moderering av plattformen.

Trots att Shane Murray var snabb att avaktivera alla sina konton på diverse sociala medier utreds han nu således av brittisk polis för hotet mot J.K. Rowling. Författarinnan själv eller hennes juridiska ombud har i dagsläget inte gjort ytterligare offentliga uttalanden i ärendet.

J.K. Rowling, född Joanne Rowling, är en brittisk romanförfattare, manusförfattare och filmproducent som är mest känd för fantasyromanerna om Harry Potter som sålts i mer än 450 miljoner exemplar världen över och översatts till 80 språk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!