Israel godkänner DNA-prov för att bevisa judiskhet

publicerad 7 februari 2020
- av Markus Andersson
Judisk identitet är inte bara en fråga om tro utan även om ursprung, fastslår den israeliska högsta domstolen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den israeliska högsta domstolen fastslår nu att DNA-test kan användas för att avgöra vem som är jude eller inte och därmed har rätt till israeliskt medborgarskap.

Judisk identitet är inte bara är en fråga om religiös tillhörighet och tro, slår den israeliska högsta domstolen nu fast. Bakgrunden är att en talan skickats in mot det israeliska chefsrabbinatet och de rabbinska domstolarna i landet där en grupp privatpersoner begärt att DNA-tester för att avgöra någons judiskhet inte ska tillåtas. Domstolen väljer nu alltså motsatt linje och menar att testerna visst kan visa vem som är jude och därmed har rätt till israeliskt medborgarskap, rapporterar Haaretz.

Domstolen konstaterar att DNA-prov för att bevisa någons judiskhet är kan betraktas som diskriminering, men man beslutade samtidigt att ett skriftligt regelverk ska vara författat och offentliggjort innan årets slut där bedömningsgrunderna tydligt framgår och oklarheter och missförstånd undviks.

Skiljaktiga domare såg förvisso ingenting negativt med DNA-testen i sig men argumenterade ändå för att testerna måste vara frivilliga och att andra metoder också bör användas för att bedöma om någon är jude eller inte.

– Ibland kan de genetiska testerna vara enklare och mer effektiva än att spåra upp bevis och dokument. Därför är det inga problem att presentera denna möjlighet för den ansökande så att denne får kunskap inför sitt beslut, konstaterade domaren Noam Sohlberg.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!