Israeliska kritiken: Maktmotiv bakom Netanyahus coronapolitik

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 2 juni 2021
- av Markus Andersson
Premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Kremlin.ru

Israel har väckt stor uppmärksamhet för att gå i den absoluta fronten för mycket långtgående coronarepression av sin befolkning och en hårdför vaccinationskampanj, där man exempelvis redan i ett tidigt skede bland annat införde ett medicinskt apartheid-system som stänger ute ovaccinerade personer från samhällslivet. Israeliska analytiker har samtidigt riktat frän kritik mot premiärministern Benjamin Netanyahu för att använda landets coronapolitik och sin relation med Pfizers vd som ett sätt konsolidera sin makt inför valet under våren.

Många trodde tidigare att coronakrisen skulle ta luften ur Benjamin Netanyahus chanser att behålla den politiska makten över Israel. I verkligheten har analytiker pekat på att samarbetet med Pfizer och landets omfattande massvaccineringskampanj dock tvärtom verkar ha stärkt hans möjligheter att göra det.

Times of Israel kunde tidigt rapportera hur Netanyahu var mycket snabbt ute och slöt ett avtal med Pfizer för att säkerställa att massvaccinationsprogrammen skulle kunna fortgå utan problem och bli färdigt först i världen.


Annonser:


– Jag bad om att få prata med honom (Bourla) och han svarade omedelbart. Det verkar som att Albert Bourla är mycket stolt över sitt grekiska och judiska arv från Thessaloniki och han sa till mig att relationsbyggandet mellan Grekland och Israel som jag har lett under de senaste åren är mycket viktiga för honom, sade Netanyahu och förtydligade vidare att man var säkra på att snabbt bli färdiga med vaccinleveranserna till landet.

Redan i november 2020 hade man beställt sex miljoner doser i ett land med knappt nio miljoner invånare och betalat knappt 30 miljoner dollar för dessa. De kommande månaderna säkrade landet sedan ytterligare miljoner vaccindoser från Pfizer och Moderna. Man tog även kontakt med Ryssland och beställde 1,5 miljoner vaccindoser av det ryska vaccinet förutsatt att det skulle klara de nödvändiga testerna.

– Överenskommelsen som jag har gjort med Pfizer ger oss möjligheten att vaccinera alla israeliska medborgare över 16 år redan i slutet av mars och kanske till och med tidigare, kunde Netanyahu förkunna under en presskonferens redan i januari i år.

Maayan Jaffe-Hoffman på Jerusalem Post tror visserligen att Pfizer gjorde ett rent affärsmässigt beslut genom att storsatsa på massvaccinationsprogram i Israel, men för fram att samarbetet mellan Netanyahu och läkemedelsjätten samtidigt mycket väl ha räddat den israeliske premiärministerns karriär och politiska inflytande.

Orsaken till detta, menar Jaffe-Hoffman, är att israeler har kort minne och som en följd av att en majoritet av dem vaccinerats redan i mitten av mars och fått sina hårt kritiserade vaccinationspass innan valet så kan detta av väljarna tolkas som att Netanyahu styrt upp situationen i landet och ”besegrat pandemin” – långt tidigare än något annat land. Även om det inte ökar stödet för den hårt kritiserade premiärministern tror hon att israelernas ”tacksamhetskänslor” kan leda till att färre väljer att överge Netanyahu och att han som en följd kan behålla den politiska makten.

Ett land som skulle bli bland de första att undslippa coronaviruset skulle kunna vända helt om och rösta på honom av tacksamhet”, skriver Jaffe-Hoffman.

Hon pekar på att om det israeliska samhället mer eller mindre återgår till det normala så kommer även röstdeltagandet att vara högt – något som i sig också tenderar att gynna både det parti som för närvarande har makten och de partier som är störst; och där återfinns Netanyahus Likud.

Att Netanyahus Israel lyckades bli ”färdigt” med den omfattande vaccineringskampanjen tidigare än något annat land är också någonting som kan ha gjort landet till ett internationellt ”föredöme” och gett Netanyahu en sorts ”hjältestatus” även utan Israels gränser bland olika internationella ledare, menar Jaffe-Hoffman.

– Under de senaste veckorna så har jag haft 17 konversationer med min vän Pfizer-ordföranden och vd:n Albert Bourla, deklarerade Netanyahu vid samma presskonferens och menade vidare att Israel och Pfizer nått en överenskommelse som ska få Israel ”tillbaka till livet” och ”bli det första landet i världen” som reser sig från coronaviruset.

Jaffe-Hoffman noterar att ledare runt om i Europa hört av sig för att gratulera Netanyahu till Israels hårdföra coronapolitik och massvaccinationskampanj  – något som varit en fjäder i hatten för den israeliske premiärministern.

– Israel kommer att vara ett globalt föredöme när det kommer till att snabbvaccinera hela landet, fortsatte Netanyahu.

Analysen delas i stort av Al-Monitors Ben Caspir som menar att Pfizers Albert Bourla kanske inte själv trodde att han skulle spela en avgörande roll i Israels val, men att så ändå har blivit fallet och att Netanyahu tagit varje chans att visa upp Israels nära samarbete med Pfizer för att stärka sin egen politiska makt.

Bourla letade efter en plats att genomföra pilotexperiment med sitt företags vaccin. Ett förstklassigt laboratorium för att testa Pfizers banbrytande teknologi på miljontals människor så snabbt och effektivt som möjligt. Israel var den perfekta testplatsen och överenskommelsen gynnade båda parter lika mycket”, konstaterar han.

Han pekar på att Pfizer fick en chans att visa världen att dess vaccin var säkra och effektiva samtidigt som Netanyahu kunde tjäna politiska poäng på att Israel blev det första landet i världen som blev ”färdigvaccinerat”.

Premiärministern, som har skrutit om att ha haft 17 samtal med den grek-amerikanske vd:n för att övertyga honom om att få till en överenskommelse, tar nu all ära och heder för projektet i syfte att göra honom immun mot ett misslyckande i valet”.

Han noterar vidare att Netanyahus valkampanj i stort gått ut just på att Israel varit först med att besegra viruset och vaccinerat sin befolkning snabbare än något annat land och att många israeler också köper detta och ser premiärministern som något av en hjälte för sitt agerande under coronakrisen.

En stor grupp israeler köper hans säljsnack. Netanyahu är enligt sina egna fanatiska följare den enda kandidaten som kunde ha räddat Israel från pandemin.”, skriver Caspir.

Samma budskap basuneras ut av Netanyahus partikamrater och ministrar i Likud och vaccinet ses som den enda vägen för att partiet ska kunna behålla sitt grepp över landet.

För sina anhängare är Netanyahu en Messias som har räddat Israels folk från säker sjukdom och död”, fortsätter Caspir och pekar på hur Netanyahu även lyckats stärka sin internationella ställning i fattigare länder genom att skicka vaccindoser eller annan hälsoutrustning, exempelvis till ledarskapet i Sudan.

I en annan artikel går Maayan Jaffe-Hoffman ännu längre och menar att Pfizer-vd:n rekryterades till Netanyahus valkampanj – oavsett om han själv varit medveten om detta eller inte.

Netanyahu hoppas att hans relation med vaccinskaparen ska ge honom chansen att vinna ett val till”, menar hon och pekar på hur Netanyahu skrutit om att han varit en av få ledare som fått möjligheten att prata personligen med cheferna på Pfizer och Moderna.

– Vet ni hur många premiärministrar och presidenter som ringer Pfizer och Moderna? De tar inte ens deras samtal men de tog mina samtal, skröt Netanyahu samtidigt som han förkunnade att hans israeliska rivaler aldrig hade kunnat åstadkomma det han gjort.

Bourla har i sin tur i intervjuer sagt att han är ”imponerad” av hur ihärdig Netanyahu varit för att få vaccinen och hur mycket han engagerat sig i frågan.

Enligt professor Hagai Levine visar psykologiska studier att människor tenderar att bäst komma ihåg vad som hände senast och att Netanyahu gynnas av allmänhetens korta minne och att dessa nu i hög utsträckning ser honom som den som effektivt hanterade coronapandemin och tog landet ur krisen.

– När vi tittar på den stora bilden så ser vi att på grund av instabilt och oprofessionellt beslutsfattande så implementerade landet en extrem nedstängningspolitik som inte var tillräckligt bra för att förhindra över 6000 dödsfall å ena sidan och som å andra sidan orsakade enorm skada på människors hälsa och på ekonomin. Netanyahu försöker göra allt för att hävda att coronahanteringen i Israel var en framgång, oavsett vad fakta säger, säger Levine.

Han tror vidare att om valet inte hade stundat redan den 23 mars så hade Israel tagit betydligt längre tid på sig att ”öppna upp” samhället igen och att det hela handlat om populism för att gynna Netanyahu och Likud.

Sedan de första vaccinen anlände har Netanyahu arbetat outtröttligt med att koppla ihop sig själv med de miljontals små behållarna. Han mötte vaccinleveranserna vid flygplatsen tillsammans med hälsoministern och han var den första i Israel att vaccineras och han gjorde det i direktsänd tv”, noterar Jaffe-Hoffman.

Hon pekar också på att Netanyahu på egen hand beslutat att dela med sig av Israels pandemidata till Pfizer i utbyte mot vaccinen – något som i praktiken gjort Israel till ”världens laboratorium”.

När institutioner, affärer och synagogor öppnat upp efter nedstängningar har det också varit Netanyahu och Likud som tagit åt sig äran för detta och framstått som någon form av befriare – trots det totalitära apartheid-systemet man nu infört i landet samt att man i högsta grad varit delaktiga i att införa nedstängningarna från första början.

I valet den backade Netanyahus Likud från 29,46 procent av rösterna och 36 av 120 stolar i parlamentet till 24,19 procent och 30 stolar. Man förblir dock fortfarande det överlägset största partiet av de 13 som finns representerade i Knesset.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.