Israelisk minister: Judisk assimilation är som en andra förintelse

publicerad 19 juli 2019
- av Markus Andersson
Klagomuren i Jerusalem.

Att medlemmar ur den judiska diasporan gifter sig med icke-judar och assimilerar sig, särskilt i Nordamerika, är som en andra förintelse. Det sade Israels utbildningsminister Rafi Peretz under ett regeringssammanträde.

Peretz deklarerade att det judiska samhället ”har förlorat” sex miljoner judar genom blandäktenskap och assimilation de senaste 70 åren, främst i USA – samma siffra som brukar anges som offren för förintelsen. Uttalandet bekräftades senare av Peretz talesperson i israelisk tv.

Uttalandet upprörde amerikanska judar och Jonathan Greenblatt, VD för den judiska lobbyorganisationen Anti-Defamation League kallade uttalandet för obegripligt och menade att den här typen av ogrundade jämförelser inte gör någonting annat än att förvärra och uppröra. Man skrev vidare på Twitter att Peretz uttalande spär på konflikterna mellan Israel och den amerikanska judenheten, skriver Russia Today.

Israels regering har en moralisk skyldighet att upprätthålla och förbättra landets relationer med den judiska diasporan i allmänhet, kommenterade Jay Ruderman, president för Ruderman Family Foundation.

Även om Peretz fick mothugg av några ministrar så ska premiärminister Benjamin Netanyahu dela oron över de judiska demografiska trenderna och anser att det inte är lätt att återställa trenden med att amerikanska judar överger judiska traditioner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!