Israel öppnar för deportation av eritreaner

publicerad 7 september 2023
- av Jan Sundstedt
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israels premiärminister Benjamin Netanyahu öppnar för omedelbar utvisning av eritreaner som befinner sig i landet efter våldsamheterna i Tel Aviv den gångna helgen. Omkring 170 personer skadades i våldsamma sammanstötningar med polisen och i strider mellan grupper av anhängare och motståndare till den eritreanska regimen.

Lördagens oroligheter började efter att aktivister, som säger sig bekämpa den eritreanska regeringen, meddelat att man bett israeliska myndigheter ställa in ett evenemang som organiserats av landets ambassad, vilket avslogs.

Dramatiska gatustrider följde mellan stora folkmassor av eritreaner beväpnade med exempelvis träbitar, metall och stenar. Förutom att attackera varandra förstördes bland annat sittbänkar, skyltfönster och bilar.

Demonstranterna bröt sig snart igenom den polisbarrikad som satts upp för att skilja grupperingarna åt. Kravallutrustad polis svarade då med tårgas, chockgranater och även skarpa skott, samtidigt som ridande poliser försökte driva bort folkmassan.

“Röd linje passerad”

Uppskattningsvis finns idag omkring 18 000 asylsökande från Eritrea i Israel, varav många som följd av upploppen inom kort kan komma att utvisas ur landet. Premiärminister Benjamin Netanyahu har uttryckt att en “röd linje” passerats och kräver att landets högsta domstol upphör med dess blockering av deportationer. Han begärde även en ny handlingsplan för att utvisa afrikanska migranter som han menar är “illegala infiltratörer”.

Säkerhetsministern Itamar Ben-Gvir har samtidigt tillkännagjort planer på att framlägga ett lagförslag om att upphäva en del av Israels grundlag för att påskynda omfattande deportation av migranter som vistas i landet illegalt.

Nu kvarstår ett allvarligt problem med de illegala infiltratörerna i södra Tel Aviv och på andra håll. Vi vill se hårda åtgärder mot upploppsmakarna, inklusive omedelbar deportering av dem som deltog, deklarerade premiärministern vid söndagens extrainkallade regeringssammanträde.

Splittringen inom Eritrea över president Isaias Afwerkis styre har de senaste månaderna spridit sig till den eritreanska diasporan i Israel, och detta är det senaste våldsutbrottet av flera. Uttryck för samma konflikt har blossat upp i ett flertal europeiska länder, däribland Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!