Island får 13 meter hög minaret

publicerad 10 december 2019
- av Per Nordin

Nu ska en moské i Islands huvudstad Reykjavik få en 13 meter hög minaret. Enligt det muslimska samfundets ordförande är det ”en symbol för religionsfrihet”.

Det är moskén på Skógarhlíð i Reykjavík som ska få den höga minareten, som är den första i sitt slag på Island, enligt Fréttablaðið.

Bakom initiativet står Stofnun múslima á Íslandi – som är ett av Islands tre muslimska samfund. Enligt samfundets ordförande Karim Askari är minareten är en symbol för religionsfrihet.


Annonser:


– Det här blir den första minareten i Islands historia och är en vördnadsbetygelse för isländskt samhälle, isländska myndigheter och den tolerans som finns här och religionsfriheten. … Det här är ett budskap till världen om att alla här kan leva i fred och samförstånd oavsett deras tro eller ursprung och denna minaret ska bli ett vittne till det. Det här är inte bara för muslimer utan för hela världen kring denna vackra ö, säger han till tidningen.

Inga böneutrop är planerade att göra från minareten som skall stå klar innan årsskiftet – i alla fall i nuläget.

Stofnun múslima á Íslandi är det snabbast växande muslimska samfundet på Island.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.