Islamister tog kontroll över stad i Moçambique

publicerad 29 mars 2021
Militanta islamister har tagit kontroll över staden Palma.

Militanta islamister har tagit kontroll över en stad i norra Moçambique och dödat flera personer, inklusive minst en utländsk arbetare. Attacken skedde i närheten av ett stort gasprojekt som involverar franska Total och andra energibolag.

Under onsdagen plundrade islamisterna staden Palma, som är beläget i norra provinsen Cabo Delgado, rapporterar The Guardian. Nästan 200 personer, inklusive utländska gasarbetare, tvingades fly från ett hotell där de hade sökt tillflykt.

Enligt lokal media ska minst sju arbetare dödades under attacken, men dessa uppgifter betraktas som opålitliga.
Regeringsstyrkor har dragit sig tillbaka från Palma så staden har övertagits”, sade en säkerhetskälla. En annan källa bekräftade att militanter hade tagit över staden, även om striderna i området fortfarande pågick.

Enligt vittnen ska ett flertal personer ha dödats.

Ingen organisation har ännu tagit på sig attacken. Mycket tyder på att det är den IS-kopplade gruppen Islamiska staten Centralafrika som ligger bakom – en grupp som blivit mycket aktiv i området de senaste åren.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!