Irländske parlamentsledamoten: ”Sudans miliser ett EU-skapat Frankensteins monster”

publicerad 6 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Kombattanter från paramilitära RSF.

”Sudans miliser är Frankensteins monster som skapats med hjälp av EU-medel”, deklarerar Richard Boyd Barrett tillhörande vänsterpartiet People Before Profit–Solidarity i det irländska underhuset.

Till dags dato beräknas konflikten i Sudan ha orsakat över 500 civila dödsoffer samt tusentals sårade sedan striderna mellan den sudanesiska armén och paramilitära RSF bröt ut den 15 april i år. Fler än 75 000 människor beräknas i dagsläget också vara på flykt inom det egna landets gränser.

Richard Boyd Barrett, företrädare för det irländska partiet People Before Profit–Solidarity, menade i ett anförande i det irländska underhuset i förra veckan att EU har stor skuld i den pågående tragedin.

I debatten hävdar Barrett att ledarna för RSF-fraktionen i det militära styret, som gått i konflikt med Sudans övriga militär och nu ensamma kontrollerar delar av huvudstaden Darfur och andra regioner i landet, själva deklarerat att man fått stora summor pengar från EU.

En av ledarna för Rapid Support Forces, RSF, skröt om att de erhållit pengar från Europeiska unionen för att köpa sina vapen. De krossade först den sudanesiska revolutionen och dödade 100 personer. Sedan blev de oense med varandra och slåss nu om bytet. De är beväpnade och stöds av utomstående krafter, däribland EU, fortsätter han.

Ledamotens moderparti PBP-S har på sin hemsida publicerat uppgifter om att EU skickat pengar till den sudanesiska regeringen i förment syfte att försöka hindra migranter från att ta sig till Europa.

EU-kritiska uttalanden likt Richard Barretts har som regel kommit från den politiska högern men har på senare tid förekommit även från mer vänsterinriktade styren likt de i exempelvis Spanien och Nordirland.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!