Utrikes

Iransk toppgeneral dödad i raketattack utförd av USA

Soleimani till höger i bild bredvid Irans statschef Ali Khamenei i mitten.

Den iranska toppgeneralen Qasem Soleimani, 62, dödades i en amerikansk raketattack vid Bagdads internationella flygplats natten mot fredag.

Soleimani ledde det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds och var en av landets mest betydelsefulla makthavare. Även irakiern Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högsta ledarna för den pro-iranska milisgruppen Hashed al-Shaabi, dog i attacken.
Nyhetsbyrån AP anger att minst sju personer dödades. Enligt den irakiska militären var Hashed al-Shaabi attackens mål.

Strax efter 03:30 svensk tid, twittrade Donald Trump en bild på USA:s flagga. En stund senare bekräftade Pentagon i ett uttalande att USA:s militär låg bakom attacken som dödade Qasem Soleimani.

På presidentens order har USA:s militär vidtagit avgörande defensiva åtgärder för att skydda amerikansk personal utomlands genom att döda Qasem Soleimani ”, står det i uttalandet.

 

NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!