Iran redo för fångutväxling

publicerad 4 december 2020
- av Per Nordin
Irans utrikesminister Javad Zarif.

Den iranska regimen kan tänka sig att släppa ut flera spiondömda utlänningar från landets fängelser i utbyte mot iranska fångar som sitter inlåsta i andra länder.

–Iran är redo att samverka. Vi kan göra det i morgon. Vi kan också göra det i dag, säger Irans utrikesminister Javad Zarif enligt skattefinansierade SVT.

Det handlar bland annat om fångar med dubbla eller enbart utländska medborgarskap som dömts för spioneri, bland annat läkaren och forskaren Ahmedreza Djalaji som också har svenskt medborgarskap och som har dömts till döden för spioneri för den israeliska underrättelsetjänsten Mossads räkning.

Han kan vara en av dem som släpps fria i utbyte mot tre iranska fångar i Thailand som greps i Bangkok 2012 och som sitter fängslade misstänkta för att ha planerat ett bombangrepp mot israeliska diplomater i landet.

Enligt utrikesminister Zarif sitter ett flertal iranier illegalt inlåsta i såväl USA som Europa och Afrika och han kan tänka sig fler fångutväxlingar i framtiden.

– Jag kan kategoriskt säga att ja, det kan vi. Faktum är att det finns flera förslag från Iran på bordet. Jag har föreslagit ett globalt utbyte.

Ahmedreza Djalali som alltså har dömts för att ha spionerat på Iran för Mossad har officiellt fått dödsstraff, men hans fru som bor i Sverige menar att iranska myndigheter valt att skjuta upp avrättningen. Enligt henne är detta ett ”gott tecken” och tyder på att en fångutväxling kan vara på väg att ske.

Djalali ska ha spionerat på två iranska kärnfysiker och sedan lämnat över informationen till Mossad som sedan mördade dem.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!