MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

Iran överväger att gå in i Pakistan

publicerad 21 februari 2014

Den iranske inrikesministern Abdolreza Rahmani Fazli hotar att skicka militär till Pakistan för att frita fem iranska gränsvakter som har kidnappats.

Den sunnimuslimska terrororganisationen Jaish al-Adl (Frihetsarmén) har tagit på sig kidnappningen av gränsvakterna. Iran vill se att Pakistan agerar mot terroristerna, annars går man in i landet.

Jaish al-Adl vill i utbyte mot att man fritar gränsvakterna att Iran gör detsamma med 300 sunnitiska fångar som ska finnas i Iran och i Syrien, skriver BBC.

Irans inrikesminister Abdolreza Rahmani Fazli uppgav på måndagen att han bett Pakistan att ta gränsvakternas öde på “största möjliga allvar”. Svaret från Pakistan blev dock inte det som Iran önskat sig.

– Iranska styrkor saknar befogenheten att gå över våran gräns, vilket strider mot internationell rätt. Vi måste respektera varandra gränser, säger den pakistanska regeringen i ett uttalande som Reuters citerar.

I oktober i fjol dödades 14 iranska gränsvakter i Sistanprovincen, vilket är samma region som det senaste bortförandet. Enligt iransk media tog Jaish al-Adl på sig det dådet också.

Sistanprovincen, belägen i sydöstra Iran vid den pakistanska gränsen, har en historia av att vara en väldigt orolig och våldsam region. Konflikten beror främst på skiljaktigheter mellan sunni- och shiamuslimer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend