Internationell organisation sågar nobelpristagares utredning av kemiska attacker i Syrien

publicerad 8 november 2019
- av Isac Boman
Den amerikanska jagaren USS Ross avfyrar en Tomahawk-robot mot Syrien den 7 april 2017 efter en påstådd attack med kemiska vapen. Ett liknande händelseförlopp upprepades i samband med rapporterna från Douma 2018.

The Courage Foundation slår fast att nobelprisbelönade OPCW manipulerat bevis och vittnesmål i en utredning av en kemisk attack i Douma i Syrien för att stärka en på förhand bestämd slutsats. Detta efter ett panelsamtal med en visselblåsare från OPCW.

The Courage Foundation är en organisation som företräder visselblåsare och journalister och hjälper till att finansiera juridisk hjälp för dessa. Tidigare har man bland annat hjälpt Edward Snowden och Chelsea Manning.

OPCW – Organisationen för förbud av kemiska vapen –  tilldelades Nobels fredspris 2013 för sitt omfattande arbete i syfte att förbjuda kemiska vapen. Den incident vars undersökning man anklagas för att ha manipulerats ledde till mellan 40 och 50 dödsfall och flera hundra skadade. USA och västerländska regeringar menade att den syriska regeringen låg bakom attacken, medan Ryssland och Syrien hela tiden har hävdat att attacken var iscensatt för att USA skulle få en anledning till militära operationer i regionen.

Efter att ha kontaktats av en visselblåsare från OPCW höll The Courage Foundation i mitten av oktober ett panelsamtal med sakkunniga inom journalistik, militära operationer, internationell juridik, medicin och spionage i Bryssel. Den information som visselblåsaren presenterade för gruppen inkluderade interna e-postmeddelanden, sms och rapporter och fick The Courage Foundation att fördöma de metoder som använts av den nobelprisbelönta organisationen.

Baserat på visselblåsarens omfattande presentation som inkluderar intern e-post, sms och nedtystade utkast till rapporter så är vi eniga när vi uttrycker vår bestörtning över de oacceptabla metoder som användes under utredningen av den påstådda kemiska attacken i Douma, nära den syriska huvudstaden Damaskus den 7 april 2018. Vi övertygades av vittnesmålet att nyckelinformation om kemiska analyser, toxikologiska konsultationer, ballistiska studier och vittnesmål har tystats ner för att gynna en förutbestämd slutsats”, skriver man i ett pressmeddelande.

Man menar vidare att OPCW försökt få bort kritiska inspektörer och motarbetat deras försök att framföra kritik mot metoderna som använts och till och med försökt avfärda avvikande observationer och slutsatser, vilket har försvårat en opartisk och oberoende utredning.

The Courage Foundation kräver därför att OPCW tillåter alla inspektörer som deltog i utredningen av de påstådda kemiska attackerna i Douma att träda fram och berätta om deras observationer inför Konventionen om förbud mot kemiska vapen. Detta utan att inspektörerna riskerar vedergällning eller censur om de skulle säga någonting obekvämt.

Panelen understryker att enbart detta kan rentvå förtroendet för OPCW som en oberoende och transparent organisation och därtill leda till att världen faktiskt får veta vad som hände i Douma.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!