Striderna i Gaza

Ingen vapenvila mellan Israel och Hamas

Israelisk raket slår ner i Gaza den 9 juli i år. Foto: Flickr/Il Fatto Quotidiano/CC BY-NC-SA 2.0
Israelisk raket slår ner i Gaza den 9 juli i år. Foto: Flickr/Il Fatto Quotidiano/CC BY-NC-SA 2.0

Det blev inget av vapenvilan mellan Hamas och Israel. Under tisdagen ska båda parter ha bombat varandra efter att Hamas vägrat ge ifrån sig sina vapen till Israel.

Igår lade sig Egypten in i den pågående konflikten mellan Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, och Israel. Egypten manade till en 12 timmar lång vapenvila som skulle ha inletts under tisdagsmorgonen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ställde sig positiv till vapenvilan för att man därefter skulle kunna “demilitarisera” Hamas.

Vi kom överens om det egyptiska förslaget för att öppna upp för en demilitarisering av det Gazaremsan från missiler, raketer och tunnlar med diplomatiska medel. Men om Hamas inte accepterar eldupphöret, vilket nu tycks vara fallet, har Israel all internationell rätt att utvidga sin militära operation för att nå det lugn som krävs, sa Netanyahu på tisdagsmorgonen enligt RT.

Konflikten mellan Gaza och Israel har trappats upp den senaste veckan och lett till 185 palestiniers död efter israeliska bombningar, skriver New York Times. De bombningar som Hamas utför från Gazaremsan mot Israel har endast krävt ett israeliskt liv, vilket skedde på tisdagskvällen.

Enligt den israeliska försvarsmakten, IDF, har det avfyrats ett 30-tal raketer från Gaza mot Israel det senaste dygnet. Därför svarade man på tisdagseftermiddagen med att återuppta sina bombningar mot palestinska mål i Gazaremsan.