Utrikes

”Ingen upprättelse för Natos offer i Afghanistan”

De krigsbrott som begås mot civila av Nato och USA i Afghanistan förblir ostraffade. Det menar människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport.

I Amnestys omfattande rapport kallad ”Left in the dark” handlar om oförmågan hos USA och Nato att kunna straffa de soldater som uför de många övergreppen som civila i Afghanistan fått utstå.
Tusentals afghaner har dödats eller skadats av amerikanska styrkor sedan invasionen, men offren och deras familjer har princip inte några chanser till rättvisa och upprättelse. Det amerikanska militära rättssystemet klarar i princip aldrig av att hålla sina soldater ansvariga för olagligt dödande eller andra övergrepp, säger Richard Bennett, Amnesty Internationals Asienchef, i ett pressmeddelande.

– Inget av de fall vi tittat på, som inbegriper över 140 civila dödsfall, ledde till att någon åtalades. Uppgifter om krigsbrott och olagligt dödande har till synes ignorerats.

Genom att noggrant studera flera incidenter som skedde mellan 2009 och 2013 visar Amnesty hur gravida kvinnor och barn fallit offer för trupperna. I vissa fall rör det sig till och med om tortyr av personer som man fångat. Qandi Agha, en före detta fånge hos amerikanska specialstyrkor 2012, berättade om den dagliga tortyr han var tvungen att utstå.

– Fyra personer slog mig med kablar. De band mina ben och slog på mina fotsulor med en träpinne. De slog mig i ansiktet och sparkade mig. De dunkade mitt huvud i golvet, säger Agha i rapporten.

Qandi Agha berättade även om hur de amerikanska trupperna stoppade hans huvud i en vattentunna och gav honom elchocker.

I ett uttalande på sin hemsida slår Natostyrkan Isaf, där bland annat Sverige ingår, att man undersökt de trovärdiga anklagelserna men att man samtidigt jobbar med att vidta åtgärder för att fastställa omständigheterna i varje enskilt fall.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!