Kvinnor som besöker sjukvården i syfte att genomgå en röntgenundersökning får vanligtvis frågan om de är gravida. Nu visar det sig att sjukvårdspersonal vid ett sjukhus i England även börjat fråga män om de är gravida eller inte. Detta efter att man ändrat sjukvårdens språkbruk till att vara mer inkluderande gentemot transpersoner.
– Personligen kan jag inte förstå varför man ska behöva fråga en biologisk man huruvida denne är gravid eller inte, säger Storbritanniens hälsominister Sajid Javid,
En nyligen presenterad rapport avslöjar att alla patienter som ska genomgå en röntgen- eller MR-undersökning vid sjukhuset Walton Centre NHS Foundation Trust i England ställs inför frågan om de är gravida – oavsett om man är kvinna eller man, rapporterar The Telegraph. Anledningen till detta är att Storbritanniens hälsodepartement år 2017 bytt ut ordet “kvinna” till “individ” för att vara mer inkluderande gentemot transpersoner. När sjukvårdspersonal ska fråga en patient står det således i deras frågeformulär att de ska fråga “individer i fertil ålder” istället för “kvinnor i fertil ålder”.
Sjukhuset uppger att man frågar alla som är “under 60 år, oavsett vilket kön man identifierar sig med”. Däremot är det inte ett krav att man som sjukvårdspersonal måste fråga alla, utan endast biologiska kvinnor.
– Personligen kan jag inte förstå varför man ska behöva fråga en biologisk man huruvida denne är gravid eller inte, säger Storbritanniens hälsominister Sajid Javid, enligt Sky News.
Många brittiska politiker har under senaste tiden blivit hårt granskade för sina attityder gällande könsidentitetsfrågor. En självklar vinnare i sammanhanget är däremot parlamentsledamoten Jamie Wallis som tidigare i år gick ut med att han är transsexuell.
Rachel Reeves från partiet Labour Party menar däremot att det är de ”biologiska egenskaperna” som definierar de flesta kvinnor, men menar samtidigt att man därmed inte ska utesluta människor som föds med ett annat kön – alla ska få ”leva det liv de väljer att leva”. Reeves menar dock att det är viktigt att det fortsatt finns ”enkönade utrymmen” i exempelvis fängelser, på offentliga toaletter och inom idrotten.
Även oppositionsledaren Sir Keir Starmer har anslutit till samma linje som Reeves. Starmer anser att det är de biologiska egenskaperna som definierar en kvinna men vill ej heller stå i vägen för de som föds in i ett kön de inte kan identifiera sig med.
Efter att rapporten publicerades förtydligade Department of Health and Social Care att de nya rutinerna beror på att man sätter patientens säkerhet i första rummet, för att inte foster ska utsättas för skadlig strålning.
Det är tills vidare oklart om hälsodepartementet ändrat ordet “man” i något sammanhang.