Indonesien ska bötfälla dem som vägrar att vaccinera sig

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 22 februari 2021
- av Per Nordin
Indonesien ämnar att vaccinera 181,5 miljoner av sina 270 miljoner invånare inom 15 månader.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Indonesiens regering utlovar höga böter eller indragen social hjälp för Jakartas invånare som vägrar vaccinera sig mot covid-19. Böterna gör i stort att vaccinationen blir obligatorisk.

En presidentorder tillkännagavs tidigare denna månad som föreskrev att alla som vägrar vaccinet kan nekas social hjälp och statliga tjänster eller betala böter, rapporterar MSN. Påföljden skulle bestämmas av regionala hälsovårdsmyndigheter eller av lokala myndigheter.

Boende i Indonesiens huvudstad Jakarta kan få böter på över 350 US dollar (nästan 2 900 svenska kronor) om de inte låter sig vaccineras. Jakartas biträdande guvernör sade stadens myndigheter bara följer regler och att det är en sista utväg för Jakarta, som står för ungefär en fjärdedel av landets mer än 1,2 miljoner fall av Covid-19.

Den nya förordningen följer månader av allmän skepsis och tvivel om coronavirusvacciner verkligen är säkra samt huruvida de är att betrakta som “halal” eller tillåtna av islam.

En undersökning utförd av Saiful Mujani Research and Consulting visade att endast 37 procent av 1202 respondenter var villiga att vaccinera sig. 40 procent var obestämda och 17 procent skulle vägra.

Indonesien ämnar att vaccinera 181,5 miljoner av sina 270 miljoner invånare inom 15 månader, enligt ett vaccinationsprogram som inleddes förra månaden. Ungefär 34 000 personer ska ha dött av viruset.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!