Indien vill bygga eget stridsplan – utan utländskt inflytande

publicerad 2 januari 2018
Det rysktillverkade Mikojan MiG-29 är ett av de stridsplan som Indien köper in från utlandet

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Indiens premiärminister Narendra Modi vill att landet bygger ett eget stridsplan som ska vara helt fritt från komponenter från utlandet.

Den indiska försvarsmakten förfogar över flera olika stridsflygplan. Bland annat har man från Frankrike beställt 30 stycken Dassault Rafale, som beskrivs som kanske världens bästa stridsflygplan som inte har stealth-teknologi. Andra plan som Indien har är bland andra de rysktillverkade Mikojan MiG-29 och Suchoj Su-30 och brittisktillverkade SEPECAT Jaguar.

Utöver de utländska planen har man sitt indisktillverkade HAL Tejas, som är ett multirollflygplan. Indiens premiärminister Narendra Modi uppges dock inte vara nöjd med Tejas, som endast producerats i sex exemplar.

Narendra Modi har nu gett i uppdrag att ta fram ett nytt stridsplan. Med en budget på 65 miljarder dollar ska den statliga flygplanstillverkaren HAL ta fram ett nytt stridsplan – helt utan komponenter från utlandet.

Stridsplanet ska bland annat vara ett enmotorigt och lätt fjärde generationens stridsflyg. Planet ska bland annat klara av att tankas i luften och vara utrustad med den avancerade radartypen Active Electronically Scanned Array (AESA).

Modis direktiv om ett nytt helindiskt stridsplan är en del i hans “Make in India”-paroll, rapporterar ryska Sputnik News.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!