Ilska bland New Yorks brandmän

För första gången någonsin kommer brandkåren i New York att acceptera en brandman som misslyckats med det vitala fystestet, för att hon är kvinna. Detta har lett till ilska hos både manliga och kvinnliga brandmän.

publicerad 7 maj 2015
Kvinnliga brandmän i San Francisco

Att den 33-åriga kvinnan får sin examen sker i samband med att borgmästaren Bill de Blasio pressat brandkåren att anställa fler kvinnor. Totalt är endast 44 av New Yorks 10 500 brandmän kvinnor, skriver New York Post.

Hon blir den första som får sin examen utan att klara det fysiska färdighetstestet, bestående av att man ska ta sig igenom en hinderbana samtidigt som man utför krävande uppgifter iförd en brandmansdräkt med begränsad syretillförsel.

Kravet är att man ska kunna ta sig igenom hinderbanan på mindre än 18 minuter. Den kvinnliga brandmannen klarade sig att ta sig igenom hinderbanan en gång på flera försök, och då tog det över 22 minuter.

De kvinnliga brandmän som klarade hinderbanan hade ofta syre kvar i syretankarna, medan 33-åringen fick avbryta flera gånger då syret tog slut.

Flera brandmän, både kvinnliga och manliga, är skarpt kritiska till att 33-åringen antagits utan fullfärdiga egenskaper.

Vår uppgift är att gå in i elden med någon som inte är kvalificerad till 100 procent. Vårat jobb är ett lagarbete. Om det finns en svag länk kedjan kan det leda till att antingen civila eller våra medarbetare kan dö, säger en anonym person till New York Post och fortsätter:

En hel del tjejer är förbannade då de upplever att de klumpas i hop med kvinnor som särbehandlas för att de inte uppfyller samma kriterier som männen.

En kvinnlig fackförening inom New York-brandkåren anser dock att de fysiska antagningstesterna är för hårda för kvinnor och att kvinnor därigenom diskrimineras.

New York Post har försökt att få en kommentar från de ansvariga vid brandkåren i New York, men utan resultat.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.