Utrikes

I Amsterdam får alkoholister öl för att städa

Ett projekt som finansierats av den holländska staten sätter kroniska alkoholister i arbete genom att städa parker i Amsterdam. Det förvånansvärda är att alkoholisternas lön till viss del utgörs av öl.

Gerrie Holterman leder projektet Rainbow Foundation, som finansieras genom staten och donationer. Hon menar att det är viktigt att alkoholisterna inte är sysslolösa, då de ofta ställer till problem och är stökiga.
– Målet är att hålla dem sysselsatta. Att få dem att göra någonting som inte gör att de orsakar problem i parken, säger Holterman till AFP.

Får fem ölburkar per dag
Lönen för arbetarna för ett niotimmars arbetspass är: 10 euro, ett halvt paket rulltobak och fem ölburkar. Två ölburkar på morgonen, två till lunch och en efter jobbet.

Flera av arbetarna som AFP pratat med är positivt inställda till att deras lön består av femprocentig öl.

– Jag tror att jag kan tala för gruppen som helhet och säga att om vi inte fick någon öl så skulle vi inte komma. … Vi behöver alkohol för att fungera. Det är nackdelen med kronisk alkoholism, säger alkoholisten Frank.

“Dricker inte mindre”
Alkoholisterna jobbar med att städa parker tre dagar i veckan. Resten av tiden är de sysslolösa och faller in “i gamla vanor”, någonting som inte gjort saken värre, enligt Frank.

– Givetvis dricker vi på ett mer strukturerat sätt, men jag tror inte att vi dricker mindre, säger Frank och berättar att de 10 eurona som man får i lön går till mer öl.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!