I Amsterdam får alkoholister öl för att städa

publicerad 19 november 2013

Ett projekt som finansierats av den holländska staten sätter kroniska alkoholister i arbete genom att städa parker i Amsterdam. Det förvånansvärda är att alkoholisternas lön till viss del utgörs av öl.

Gerrie Holterman leder projektet Rainbow Foundation, som finansieras genom staten och donationer. Hon menar att det är viktigt att alkoholisterna inte är sysslolösa, då de ofta ställer till problem och är stökiga.

– Målet är att hålla dem sysselsatta. Att få dem att göra någonting som inte gör att de orsakar problem i parken, säger Holterman till AFP.

Får fem ölburkar per dag
Lönen för arbetarna för ett niotimmars arbetspass är: 10 euro, ett halvt paket rulltobak och fem ölburkar. Två ölburkar på morgonen, två till lunch och en efter jobbet.

Flera av arbetarna som AFP pratat med är positivt inställda till att deras lön består av femprocentig öl.

– Jag tror att jag kan tala för gruppen som helhet och säga att om vi inte fick någon öl så skulle vi inte komma. … Vi behöver alkohol för att fungera. Det är nackdelen med kronisk alkoholism, säger alkoholisten Frank.

”Dricker inte mindre”
Alkoholisterna jobbar med att städa parker tre dagar i veckan. Resten av tiden är de sysslolösa och faller in ”i gamla vanor”, någonting som inte gjort saken värre, enligt Frank.

– Givetvis dricker vi på ett mer strukturerat sätt, men jag tror inte att vi dricker mindre, säger Frank och berättar att de 10 eurona som man får i lön går till mer öl.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.