Hultqvist: ”Det kalla kriget kommer pågå under lång tid”

Det nya kalla kriget

publicerad 1 juni 2022
- av Isac Boman
Peter Hultqvist menar att hans eget partis försvarspolitik varit helt felaktig.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) deklarerar att svenskarna och andra europeiska folk kommer att tvingas leva med en ”järnridå” eller ett nytt ”kallt krig” i många år framöver. Samtidigt deklarerar han också att regeringen ska skicka ännu mer vapen till Ukraina.

Sverige har tillsammans med USA och ett antal europeiska länder skickat stora mängder vapen till Ukraina under kriget – samtidigt som man infört mycket omfattande sanktioner mot Ryssland i syfte att straffa landet ekonomiskt. Detta, konstaterar Hultqvist, har i praktiken lett till en ny järnridå som upprättats mot Ryssland som han menar har en ”tradition av imperietänkande och herrefolksmentalitet”.

– Vi kommer att få leva med en järnridå under lång tid, eller kallt krig om ni vill, med en skarp gräns mellan ett auktoritärt Ryssland och ett demokratiskt Europa, säger försvarsministern.

Försvarsministern deklarerar vidare att vapenleveranser till kriget finansierade med den svenska skattesedeln ska fortsätta, även om han inte vill gå in på vilka typer av vapen och krigsmateriel det handlar om.

Den omfattande sanktionspolitiken tillsammans med vapenleveranserna har kraftigt försämrat de redan frostiga relationerna till Ryssland under de senaste tre månaderna. Fredsorganisationer i både Sverige och Finland har varnat för att ett Nato-inträde kommer att leda till ytterligare ökade spänningar, försämrat säkerhetsläge och förutsättningar att upprätthålla normala diplomatiska förbindelser med Ryssland.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


134 850 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.