Storbritannien lovar ”störtflod” av sanktioner mot Ryssland

Krisen i Ukraina

publicerad 22 februari 2022
- av Redaktionen
Premiärminister Boris Johnson.

Efter att Ryssland erkänt folkrepublikerna Luhansk och Donetsk och gått in med fredsbevarande trupp i området så låter den brittiske premiärministern Boris Johnson meddela att man mycket snart kommer att dra igång ”en första störtflod” av ekonomiska sanktioner riktade mot Ryssland.

Johnson förtydligar att sanktionerna kommer att riktas mot såväl folkrepublikerna som mot Ryssland och ryska ekonomiska intressen av olika slag och att man har för avsikt att slå till ”så hårt vi bara kan”.

– Tvivla inte på att om ryska företag hindras från att ta in kapital på brittiska marknader, om vi blottlägger fasaden av ryskt ägandeskap av företag och fastigheter, så kommer det att börja göra ont.

Johnson anklagar Vladimir Putin för att ha brutit mot fredsavtalen och kränkt Ukrainas territoriella integritet samt att fler sanktioner kommer att komma om Ryssland fortsätter att agera ”irrationellt”.

– Jag är rädd för att alla bevis pekar på att president Putin är inställd på en fullskalig invasion av Ukraina, hävdar Johnson vidare.

Från ryskt håll menar man att trupperna i Donetsk och Luhansk ska ses som en fredsbevarande styrka inbjuden av republikernas politiska ledningar i syfte att upprätthålla freden och förhindra eskalering.

Man har även pekat på att det är de ukrainska regeringsstyrkorna som är den anfallande parten och att dessa inte tycks vara intresserade av att hitta någon fredlig lösning på konflikten.

EU:s utrikeschef Josep Borrell menar att man även från EU-håll kommer att införa nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland under dagen – även om det ännu inte är klart exakt hur dessa ser ut. Även USA har flaggat för att man har för avsikt att straffa Ryssland med ett nytt sanktionsbeslut.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.