Honduras: Migrantkaravanen som är på väg till USA organiseras av vänstergrupper

Migrantkaravanen

publicerad 24 oktober 2018
- av Alexander Almqvist
Karavanen av illegala migranter som är på väg mot USA.

Enligt USA:s vicepresident Mike Pence påstår Honduras president Juan Orlando Hernández att den karavan av tusentals centralamerikanska migranter som är på väg mot USA organiserats av vänstergrupper och finansierats av Venezuela.

Under helgen forcerade tusentals centralamerikanska migranter Mexikos gräns mot Guatemala. Migrantkaravanen befinner sig just nu i södra Mexiko med slutdestination USA.

USA:s president Donald Trump har som följd av de illegala migranternas framfart genom Centralamerika valt att dra in eller kraftigt begränsa biståndet till Guatemala, Honduras och El Salvador.

Enligt mexikansk media ska antalet migranter i karavanen uppgå till 14 000 personer. Karavanen innehåller bland annat kriminella personer och gängmedlemmar från MS-13, uppger Homeland Security. MS-13 är ett salvadoranskt gäng som räknas som ett av världens farligaste. Även medborgare från Mellanöstern ska finnas med i karavanen, rapporterar Fox News.

Honduras president Juan Orlando Hernández ska i ett samtal med USA:s vicepresident Mike Pence uppgett att migrantkaravanen organiserats av vänstergrupper och finansierats av Venezuela.

– Jag talade med president Hernández från Honduras. Han berättade för mig att karavanen, som är på väg genom Mexiko mot den södra gränsen, var organiserad av vänstergrupper och finansierad av Venezuela, sade Mike Pence vid en presskonferens i Vita huset på tisdagen.

President Donald Trump har meddelat gränsbevakningen och militären att karavanen av illegala migranter är en ”nationell nödsituation”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.