Högsta domstolen avslår presidentkandidatens covidstämningar

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 25 juni 2024
- av Sofie Persson
Robert F. Kennedy Jr kandiderar till i presidentvalet i år.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Två covidvaccin-relaterade stämningsansökningar som inlämnats av organisationen Children’s Health Defense, grundad av Robert F. Kennedy Jr, har fått avslag i högsta domstolen.

I det ena fallet ifrågasatte organisationen amerikanska FDA:s nödgodkännande av covid-19-vacciner i december 2020. Stämningsansökan gjordes tillsammans med fem föräldrar i Texas, som särskilt var inriktade på att covidvaccinen godkändes för barn och att de var “ineffektiva och saknade korrekt granskning“.

Den anda ansökan gjordes tillsammans med 13 studenter mot Rutgers University i New Jersey 2021, där man ifrågasatte kraven på covidvaccin för studenter och menade att detta bröt mot amerikanska konstitutionen.

I Texas-fallet fann man att stämningsansökan saknade rättslig grund, rapporterar NBC News. I det andra fallet drog domstolen slutsatsen att att kärandena “inte har angett något rimligt krav på lättnad“.

Robert F. Kennedy Jr, som kandiderat till president, är ordförande och chefsjurist för Children’s Health Defense och listades även som en av advokaterna som pressade överklagandet i Rutgers-fallet. Organisationen har gjort sig känd för vara kritiska mot covidvaccin, men beskriver sig inte vara emot vacciner generellt. Däremot anser man att vacciner bör vara ordentligt testade och att man aldrig bör tvingas ta ett vaccin.

Organisationen har en pågående stämning mot ett antal nyhetsorganisationer, bland annat The Associated Press, där man anklagar dem för att bryta mot konkurrenslagar genom att bland annat sprida desinformation om covidvaccin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!