Hitlers hatt och Görings cigarretui auktioneras ut

publicerad 19 november 2019
- av Markus Andersson
Adolf Hitler tågar genom Potsdam med en cylinderhatt i handen i mars 1933.

Är man intresserad av memorabilia från Tredje riket finns det chans att fynda på en auktion i München under onsdagen. Där kan man ropa in Hitlers svarta cylinderhatt, en cocktailklänning som tillhört Eva Braun eller ett cigarretui som ska ha varit i Hermann Görings ägo.

Aktionen som fått kritik från judiska lobbyorganisationer hålls på auktionshuset Hermann Historica, och det handlar totalt om 842 föremål som tillhört Adolf Hitler och andra högt uppsatta personer i Tredje riket, rapporterar Svenska Dagbladet.

Bland föremålen finns ett hyreskontrakt signerat av Adolf Hitler och diverse föremål som tillhört Hitlers fästmö Eva Braun ute till budgivning. Det handlar bland annat om saker som påträffats och tagits tillvara av amerikanska säkerhetsagenter i slutet av kriget, inte minst 40 resväskor med Eva Braun och hennes systers ägodelar som tidigare ägts av en privat handlare i USA.


Annonser:


Ett av de mer exklusiva objekten på auktionen är en ”lyxutgåva” av Adolf Hitlers Mein Kampf med silverbeslag, som enligt SvD har ett utropspris på omkring 800 000 kronor.

– Det finns saker som man helt enkelt inte säljer, skriver rabbinen Menachem Margolin ett brev till auktionshusets vd Bernhard Pacher i ett försök att få denne att ställa in auktionen.

Margolin är ordförande för judisk makt-gruppen European Jewish Association, EJA, som bland annat verkar för att ”stärka den judiska identiteten” och ”expandera judiska intressen i Europa”. Han menar att det är moraliskt oförsvarligt att auktionera ut föremål som tillhört framträdande nationalsocialister.

Enligt Bernhard Pacher på auktionshuset är man mycket noga med att objekten inte hamnar hos ”fel sorts personer” och han poängterar att de flesta kunderna är företrädare för museer och statliga samlingar. Intresset för objekt från tidsperioden tycks vara stort och tidigare har en av Hitlers jackor sålts för närmare tre miljoner kronor.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.